in

Nije ni Harry Poter, a ni Sumrak, ovo je najčitanija knjiga na svijetu!

Na 28. generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. donesena je odluka da se 23. aprila svake godine obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Prema informacijama koje je prikupio novinar Anadolije iz Svjetskog indeksa kulture čitanja, na listi zemalja čiji stanovnici najviše čitaju prednjači Indija, a prate je Tajland i Kina.
Indeks mjerenja temelji se na vremenu izdvojenom za čitanje tokom jedne sedmice, a u to se pored knjiga, ubraja i čitanje novina, magazina i drugog pisanog materijala.

Prva na listi zemalja čija su društva posvećena knjizi nalazi se Indija, a svaki njen stanovnik u prosjeku sedmično na čitanja izdvaja deset sati i 42 minute. Na drugom mjestu je Tajland sa devet sati i 24 minute po stanovniku, dok je na trećem mjestu Kina. Svaki Kinez za čitanje sedmično izdvaja osam sati.

Prve tri zemlje na listi prate Filipini (sedam sati i 36 minuta), Egipat (sedam sati i 30 minuta), Češka (sedam sati i 24 minuta), Švedska (sedam sati i 6 minuta), Francuska (šest sati i 54 minuta), Mađarska (šest sati i 48 minuta) te Saudijska Arabija (šest sati i 48 minuta).

Kada je riječ o najčitanijim knjigama na prvom mjestu je Kur’an, zatim Evanđelje, a na trećem mjestu je knjiga “Citati Mao Zedonga”.

Među najčitanijim knjigama u svjetskoj književnosti su i “Don Kihot” Miguela Cervantesa te “Harry Potter” britanske književnice JK Rowling.

Kakvo je ovo proljeće: U BiH danas opet kiša i oblačno vrijeme

Skočio u nabujalu rijeku da spasi djevojčicu – “Bila je blijeda, tonula je”