in ,

“Nije to Božije davanje, već posljedica dugogodišnje zapuštenosti puteva”

Utorak, 16. april, bit će dan žalosti zbog pogibije četiri uposlenice Osnovne škole Kovačići iz Sarajeva, odlučila je jutros Vlada Sarajevskog kantona na hitnoj sjednici

Naš poznati reditelj Haris Pašović na društvenim mrežama objavio je status povodom jučerašnje tragedije koja se desila u Sarajevu, kada su usljed slijetanja s ceste u pada automobila u provaliju smrtno stradale uposlenice OŠ “Kovačići”, profesorica razredne nastave Lejla Sadiković, pedagogica Merima Balkić i higijeničarka Mina Kadrić, te Almina Ćorović, bivša direktorica te škole.
– Svakodnevne višestruke saobraćajne nesreće su često posljedica potpuno uništene i zanemarene cestovne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Dok se već više od 20 godina političari svađaju ko je bolji nacionalista i koji će imati više lične koristi, ceste su skoro potpuno propale i postale jeziva zamka za vozače. Kad se uzme u obzir da većina stanovnika vozi stare i često neispravne automobile, može se bar djelimično razumjeti dimenzija katastrofe na putevima u BiH. Saobraćajne nesreće nisu Božije davanje, one često nisu posljedica greške vozača, one su vrlo često posljedica dugogodišnje zapuštenosti puteva, nedostatak sistematske razvojne politike i izgradnje infrastrukture i primjene sigurnosnih standarda na cestama. Zastupnice i zastupnici u skupštinama moraju da donesu odgovarajuće zakone i natjeraju vlade na svim nivoima da ih primjenjuju. Mediji bi učinili ogromnu korist ovoj zemlji ako bi sistematski provodili kampanju za izgradnju savremene i sigurne putne infrastrukture u BiH. Korisnici socijalnih mreža mogu značajno doprinijeti sigurnosti na cestama ukazivanjem na konkretne primjere – napisao je Pašović.

Podsjećamo, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kanton Sarajevo uputio je sinoć kantonalnom premijeru Edinu Fortu inicijativu kojim se traži da se u Kantonu Sarajevo proglasi Dan žalosti zbog smrti njihove četiri kolegice, uposlenice Osnovne škole “Kovačići” u Sarajevu.

“Utorak, 16. april, bit će dan žalosti zbog pogibije četiri uposlenice Osnovne škole Kovačići iz Sarajeva”, odlučila je jutros Vlada Sarajevskog kantona na hitnoj sjednici.

Da nije tužno bilo bi smiješno: Vlasnici zatvorili pekaru JER NEMA KO DA RADI!

PALA “AMERIKA”! Uhapšeni opasni kriminalci i dileri najtežih droga