in ,

Njemačka: Divna druženja mladih Bosanca i Hercegovaca

Njemačka: Divna druženja mladih Bosanca i Hercegovaca
Njemačka: Divna druženja mladih Bosanca i Hercegovaca

U predivnom džamijskom ambijentu u džematu Mainz u subotu, 28. 10. 2017. godine, je održano “Večer Kur`ana” na kojem su učešće uzela djeca naših džemata iz Njemačke koja su na takmičenjima osvajala neko od prva tri mjesta. Prelijepim i ispravnim (tedžvidskim) učenjem Allahovih ajeta djeca su neke prisutne potakla i na suze. Pravi džamijski heroji, ponos njihovih roditelja, imama i zajednice, u snažnom duhovnom ushićenju, pokazali su kolike su ljepote učenja i slušanja Allahove Knjige kao i to da se ogromni imanski potencijal krije u našim generacijama koje dolaze, saopšteno je iz Islamske zajednice Suttgart.

Skup je otvorio imam domaćin Halil ef. Makić ukazujući na poznati hadis: “Najbolji od vas su oni koji izučavaju Kur`an i druge njemu podučavaju.” (Hadis je sahih a bilježe ga imam Buhari, Tirmizi, Ahmed, Ebu Davud i Ibn Madžeh) te ističući da je ovo imansko druženje pravo kulturno veče gdje djeca prezentiraju nešto od onoga što su naučila iz Allahove Knjige.

Hamza ef. Subašić (Stuttgart) je održao prelijepo predavanje na temu “Kako živjeti sa Kur`anom”, podcrtavajući jednu jasnu istinu da “Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika”, (sura al-Isra`), saopšteno je.

On je tu ukazao na vrijednost samog čitanja Kur`ana: “Ko prouči jedan harf (slovo) iz Allahove Knjige on za njeg ima jedno dobro djelo a jedno dobro djelo se desetostruko vrijednuje. Ja ne kažem `Elif Lam Mim` je jedan harf već `Elif` je jedan harf, `Lam` je jedan harf i `Mim` je jedan harf.” (Hadis je hasen a bilježe ga imam Buhari u “Tarihu”, Tirmizi i Hakim).

Kao i na vrijednost skupova i halki na kojima se Kur`an izučava: “Neće se ljudi okupiti u nekoj od Allahovih kuća učeći Alalhovu Knjigu i međusodno je proučavajući a da se na njih neće spustiti smirenost, prekriće ih milost, okružiće ih meleki i Allah će ih spomenuti kod onih koji su kod Njega.” (Hadis je sahih a bilježi ga imam Ebu Davud).

Te govorio o potrebi i obavezi življenja sa Kur`anom i po Kur`anu.

Skupu se na kraju – u svojstvu referenta za vjerskoprosvjetnu djelatnost pri Mešihatu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD) – obratio i Mehmed ef. Jakubović (Aachen) koji je čestitao djeci i džematu na prelijepom programu i ambijentu te najavio osnivanje fonda za hifz (učenje napamet) Allahove Knjige.

Predsjednik džemata Mainz Nusret Faković se na kraju zahvalio prisutnima na prisustvu, izrazio radost što je na čelu džemata koji je ovako nešto priredio te djeci, učačima Kur`ana, ispred džemata Mainz podijelio skromne hedije.

Skupu su prisustvovali i mnogi džematlije iz raznih krajeva Njemačke kao i imami dr. Muharem ef. Šabić (Frankfurt) i Fahrudin ef. Džinić (Wiesbaden) sa njihovim džematlijama.
Kur`an su učila sljedeća djeca:

1- NURDIN KARAMOVIĆ (džemat „Ikre“ München, imam Sulejman ef. Čolaković)

rođ. 13.11. 2003. München (od oca Jasmina i majke Enise). Aktivan u džematu i zna dva džuza Kur`ana napamet.

3 puta učestvovao na Regionalnim takmičenjima – jednom 1. mjesto i dva puta 2. Mjesto

2 puta učestvovao na Saveznom takmičenju: – jednom 2. mjesto i jednom 1. mjesto (u Mainzu 13. 5. 2017.) Učio je prvih 20. ajeta sure El-Kehf.

2- DAVUD ĆULOV (džemat Stuttgart, imam Hamza ef. Subašić)

rođ. 28.07.2000. Stuttgart (od oca Nusmira i majke Nisvete). Aktivan i uči hifz. Osvojio drugo mjesto na Regionalnom takmičenju u 2016. (Sura Ali `Imran, ajet 100-108).

3- EMINA HOZIĆ (džemat Aachen, imam Mehmed ef. Jakubović)

rođ. 11.03.2008. Eschweiler (od oca Ensara i majke Hajrije). Aktivna od svoje 5 godine i uči hifz. Osvojila drugo mjesto – za djecu do deset godina starosti – na Regoinalnom takmičenju Nord Rhein-Westfalen 29.04.2017. i prvo na Saveznom takmičenju u Mainzu 13.05.2017. (Sura er-Rahman, ajet od 1- 30).

4- ADELISA KAJEVIĆ (džemat Mainz, imam Halil ef. Makić)

rođ. 28.10.2001. Gross-Gerau (od oca Murata i majke Sanele). Aktivna u džematu i zna dva zadnja džuza Kur`ana napamet. Osvojila drugo mjesto na Regoinalnom takmičenju u Koblenzu 06.05.2017. (Sura Yunus, ajet 6-10 i sura eš-Šemš).

5- UJKANOVIĆ AMMAR (džemat Düselldorf, imam Muamer ef. Mujarić)

rođ. 11.04.2002. Düselldorf (od oca Asmera i majke Azre). Aktivan i uči hifz. Osvojio prvo mjesto na Regoinalnom takmičenju Nord Rhein-Westfalen u Castrop-Rauxel 29.04.2017. i treće mjesto na Saveznom takmičenju u Mainzu 13.05.2017. (Sura el-Mulk, ajet 1-12).

6- ABDULKERIM SHAFIQ (džemat Frankfurt, imam Ahmed ef. Kajošević)

rođ. 15.03. 2007. Frankfurt (od oca Muhammeda i majke Shahide). Aktivan u džematu i zna dvije trećina Kur`ana napamet. Osvojio prvo mjesto na Regoinalnom takmičenju u Koblenzu 06.05.2017. (Sura el-Ahzab 69-73).

7- ELDIN AZEMOVIĆ (džemat Stuttgart, imam Hamza ef. Subašić)

rođ. 22.08.2001. Stuttgart (od oca Hamida i majke Džemila). Aktivan i uči hifz. Osvojio prvo mjesto na Regoinalnom takmičenju u Stuttgartu 07.05.2017. i drugo mjesto na Saveznom takmičenju u Mainzu 13.05.2017. (Sura el-Waki`ah 1- 40), saopšteno je iz Džemata Stuttgart.

Sebija Izetbegović

Potpuni haos na KCUS-u: Sebija Izetbegović prevršila svaku mjeru

Edin Džeko

Bomba: Edin Džeko napušta Romu i odlazi u jedan od najvećih klubova svijeta!