in , , ,

Njemačka na nogama, vodeni topovi na ulicama: Neredi u Berlinu

Policija je isto tako preko Twittera objavila kako spremna stoje vozila s vodenim topovima u slučaju da se demonstranti odbiju razići

Policija u Berlinu je u srijedu zbog nepridržavanja mjera nošenja zaštitnih maski i držanja razmaka prekinula proteste koji prate raspravu u Bundestagu o novom zakonu o mjerama u slučaju pandemije.

„Naš poziv demonstrantima da nose maske i drže razmak su ostali bez učinka tako da nam ne preostaje ništa drugo nego da prekinemo skup“, saopćila je policija u Berlinu.

Prema informacijama berlinskih vlasti, na prostoru oko Brandenburških vrata, koji se nalazi nedaleko zgrade parlamenta, okupilo se nekoliko hiljada protivnika državnih mjera protiv širenja pandemije koronavirusa.

Policija je isto tako preko Twittera objavila kako spremna stoje vozila s vodenim topovima u slučaju da se demonstranti odbiju razići, a po informaciji medija policija je u međuvremenu i upotrijebila jedan vodeni top.

Mediji isto tako govore i o „ekstremno agresivnom ponašanju“ dijela demonstranata među kojima je opet mnogo pripadnika ekstremno desne scene i tzv. Građana Reicha koji ne priznaju egzistenciju SR Njemačke.

Kako bi spriječila događaje poput onih u augustu kada su demonstranti, među kojima je i velik broj ekstremnih desničara, pokušali ući u zgradu parlamenta, policija je ogradila široki prostor oko Bundestaga i kancelarskog ureda.

Gornji i donji dom njemačkog parlamenta danas raspravlja o reformi zakona o zaštiti od pandemije koji definira koje mjere vlada može uvesti protiv širenja zaraze. Veći dio reformi se odnosi na regulaciju rada i obrazovnog sistema tokom mjera – prenosi N1.

Američka vojska stigla u Bosnu i Hercegovinu: Zajedno sa Oružanim snagama BiH izvode vježbu u kojoj učestvuju dva F-16 aviona

VATRENI POČETAK DRAŠKA STANIVUKOVIĆA “Izvršit ćemo reviziju svega što je urađeno u posljednjih 20 godina”