in

Novaliću su se smijali kada je najavio proizvodnju respiratora u BiH: Badnjević danas otkrio – “Prvi bh. respirator bi mogao biti u upotrebi za…”

Prvi respirator koji je napravljen u Bosni i Hercegovini prošao je preliminarna mjerenja kvalitete. Kako je za N1 rekao doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa Almir Badnjević, riječ je o visoko preciznim i tačnim uređajima.

“Gospoda u TDM Gradačac su nam prošle sedmice pokazali uređaj koji je sada u testnoj fazi. Izvršili smo preliminarna testiranja, odnosno mjerili smo da li su njihove zadane vrijednosti identične onome što se zadaje na izlazu. Parametri nisu imali neka velika odstupanja, unutar su zakonski dozvoljenih i specifikacija na međunarodnom nivou. Pozitivno sam iznenađen i drago mi je da se nešto takvo napravilo u BiH”, rekao je Badnjević.

Sada slijedi usaglašavanje određenih parametara, a potom se šalje u Veliku Britaniju na testiranje kako bi se izvršila akreditacija ove bh. kompanije, uređaja, dokazivanje patenta itd. Badnjević ističe kako je i ranije govorio kako je neralno očekivati da jedan takav uređaj bude dostupan za vrijeme pandemije.

“Riječ je o jako kompleksnom i opasnom uređaju koji, da bi se priključio na pacijenta, mora proći par godina testiranja i dokazivanja kompetencija. U idealnom slučaju ovaj uređaj bi mogao proći sve što treba za godinu dana da bi bio u upotrebi, ali je dosta realnije dvije godine”, kazao je Badnjević.

Zaključio je kako je ovo vrlo pozitivna priča za BiH te kako mu je drago da je ekipa iz firme TMD Gradačac uspjela napraviti respirator onako kako ga je zamisilila.

Podsjetimo, premijer Fadil Novalić najavio je krajem marta, odnosno početkom pandemije korona virusa u BiH, da jedna bh. firma pokušava napraviti domaći respirator.

(Slobodna Bosna)

Sin premijera Armenije ide u rat, majka mu poslala emotivnu poruku: “Nema ništa plemenitije od borbe za otadžbinu”

MACRON SA PUTINOM UDRUŽIO SNAGE: Brutalne optužbe na račun Turske