in

Novi trag u istrazi o nestaloj Madeleine McCann: 13 godina od nestanka, raspliće se klupko, Njemačka policija ima novog osumnjičenog

Slučaj djevojčice Madeleine McCann,koja je 3. maja 2007. nestala iz portugalskog resorta Algarve na dijelu Praia da Luz, jedan je od najpoznatijih slučajeva nestanka djece na svijetu.

Unatoč ogromnoj medijskoj pažnji, nebrojenim televizijskim istupima roditelja te dokumentarnim filmovima i serijama, Maddie ni do danas nije pronađena.

‘Postoje jasne indicije’

Kako javlja ugledni britanski list The Guardian, neimenovani muškarac trenutno se nalazi iza rešetaka, gdje je zbog otprije počinjenih nedjela. Prema dosad prikupljenim informacijama, on se kobne večeri kretao u blizini mjesta otmice, a samo sat prije nego što je dijete nestalo razgovarao je na telefon.

Istražitelji su objavili kako postoje jasne indicije da je uključen u slučaj otmice, navodeći brojeve telefona s kojih je zvao i koji su njega zvali.

Policija sada traži informacije od bilo koga ko je imao kontakt s tim telefonskim brojevima, kao i bilo kakvu informaciju o kamperu u kojem je osumnjičenik “živio svojim slobodnjačkim životnim stilom”. Vjeruje se da je, osim kampera, vozio i Jaguar koji je također predmet istrage.

– On je trenutno ključna osoba naše istrage. Zato smo uputili ovaj poziv za informacijama, kako bismo potvrdili ili demantirali naše sumnje – rekao je Guardianu Stuart Cundy,pomoćnik načelnika londonske policije, čiji četveročlani tim detektiva predvodi istragu koja je u međuvremenu dobila i inostrane krakove.

Roditelji Madeleine, koja bi (ili jest, ako je živa) ovih dana napunila 17 godina, izdali su priopćenje u kojem pozdravljaju nove napore u istrazi.

– Pozdravljamo novo priopćenje vezano uz nestanak naše kćerkice. Željeli bismo se zahvaliti policiji što i dalje radi na potrazi – rekli su Kate i Gerry McCan.

Objavljeni brojevi telefona

Dodali su kako je sve što žele da se Maddie pronađe te da se otkrije istina o njenom nestanku, a odgovorne privede pravdi.

– Moramo pronaći svoj mir, što god da je ishod istrage – napomenuli su.

U javnost su isplivali i detalji istrage koje su njemačke vlasti pokrenule još u decembru 2017., na poticaj portugalske i britanske policije.

Tako se doznalo da je njemačka policija odradila golem posao analizirajući snimke kampera VW T3 Westfalia iz 1980., obojanog u bijelo i žuto te s portugalskim tablicama, kao i snimke Jaguara iz 1993. koji je registriran u Njemačkoj. Samo dan nakon nestanka djevojčice automobil je preregistrovan na tuđe ime u Njemačkoj, iako se još nalazio u Portugalu. Oba vozila zaplijenjena su i sada u rukama njemačke policije.

Oni su, što je krajnje neuobičajeno za tamošnje policijske vlasti,  objavili i dva broja telefona koje je osumnjičeni koristio ili s njima bio u kontaktu, zamolivši građane da se jave prepoznaju li ijedan. To su: +351 912 730 680 i +351 916 510 683.

– Ne kažemo da je osoba koja je zvala s tog broja osumnjičenik, ali smatramo da se radi o osobi koju moramo identificirati kako bismo došli do još informacija – kazao je Cundy za Guardian.

Njemačka policija na tamošnjim TV postajama apelirala je građanima koji imaju bilo kakve informacije o tim brojevima, automobilima i ljudima, da se bez straha jave. Dosad je, samo s britanske strane priče, potrošeno više od 93 milijuna kuna na potragu za nestalom djevojčicom. Ozbiljnijih rezultata, na žalost, još uvijek nema.

IZRAEL NA NOGAMA Ubistvo autističnog Palestinca izazvalo bijes i proteste Jevreja

ISPLIVALA DUGO ČUVANA TAJNA Ljubavna priča Dine Merlina nalik je na one filmske