in ,

Novog Asmira Begovića odgojit će Čobo Janjuš u Americi

Slobodan Janjuš
Slobodan Janjuš

Pred nama je veliki sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne treba to kriti, da nema dijaspore, ko zna na šta bi naša fudbalska reprezentacija ličila danas. Praktično svi najvažniji igrači fudbalski su odgojeni izvan granica naše države što u suštini nije dobro, ali je tako i od toga se ne može pobjeći.

Izvan granica domovine rasli su i odrastali Begović, Ibišević, Pjanić, Kolašinac, Medunjanin, Lulić… Svi oni danas su stubovi našeg nacionalnog sastava, a njihovim stopama žarko žele krenuti i brojni drugi dječaci. Mnogo ih je u Njemačkoj, ima ih u Austriji, Švedska prati tempo kao i Švicarska. Ali najviše ih je iz Sjedinjenih Američkih Država.

Zahvaljujući Muratu Alibašiću i drugim entuzijastima, mladi Bosanci i Hercegovci uče fudbal u tuđini i sanjaju plavo-žuti dres svoje domovine. S njima rade prekaljeni fudbalski vukovi, a posebno je značajna uloga Slobodana Čobe Janjuša, jednog od najboljih bh. golmana svih vremena, legende Sarajeva i sportskog doajena u širem smislu.

Spektakl u Vegasu

Čobo će na predstojećem Balkan Kampu u Las Vegasu raditi s mladim golmanima tražeći japiju za novog Begovića. I naći će ga veliki Čobo. Pa nije li i sam Begović fudbalski stasao u Kanadi da bi danas branio boje našeg tima i ponosno nosio taj dres.

”Glavni cilj fudbalskih kampova koje Bosanci i Hercegovci organizuju u Sjedinjenim Američkim Državama jeste promocija naše zemlje kao i promocija mladih talentovanih fudbalera i povezivanje američke dijaspore sa domovinom.”

Pojasnio je to u razgovoru za portal BHDijaspora.net Murat Alibašić, Sarajlija koji živi u Americi i radi lavovski posao na pripremi mladih fudbalskih nada koje će jednog dana nositi dres naše zemlje.

A sve detalje o ovom događaju čitajte na ovom linku.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Edin Osmančević

Edin Osmančević: Bosanski politički talenti na tržištu gluposti

Nedim Đumišić

Nedim Đumišić: Još jedan supertalent na Balkan Kampu u Las Vegasu!