in ,

Obilježena godišnjica Bitke na Neretvi

Bitka na Neretvi
Bitka na Neretvi

Sedamdeset i četvrta godišnjica najhumanije bitke, “Bitke za ranjenike na Neretvi” obilježena je u subotu na Spomen obilježju Bitke za ranjenike u Jablanici.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici državnog, federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti, te predstavnici SABNOR-a, boračke populacije i antifašisti, kao i mnogobrojni posjetioci iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe Arhiva Tuzlanskog kantona “Historijska pruga kroz historijske izvore” i spuštanjem sa mosta 74 karanfila u rijeku Neretvu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće, a potom je uslijedilo obraćanje gostiju te kulturno-zabavni program.

Prisutne je pozdravio načelnik općine Jablanica Salem Dedić, a osim načelnika svoje govore i obraćanja upriličili su i predsjednik SABNOR-a BiH dr. Bakir Nakaš, kao i predstavnici SABNOR-a BiH i NOR-a iz bivše Jugoslavije.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš se zahvalio ovom prigodom prije svega općini Jablanica i lokalnom UABNOR-u, koji su kao i svake godine, preuzeli sve aktivnosti kako bi ova ceremonija protekla na najvišem nivou.

”Također, zahvalio bih se i svim gostima koji su došli iz drugih gradova i država među kojima su predstavnici iz Hrvatske i Crne Gore, a koji su sljedbenici učesnika “Bitke na Neretvi” i koji su tih godina bili u jedinicama Narodnooslobodilačkog pokreta. Ovo bi bio jedan uvod za narednu, jubilarnu 75. godišnjicu za koju se nadamo da će biti jedna kulminacija antifašizma i želje da što više mladih bude angažovano u ovim aktivnostima”, poručio je Nakaš.

Bosanci u Švedskoj na nogama: Spriječiti Republiku Srpsku da ima svoj tim na Gothia Cupu

Danas spektakl u Berlinu