in ,

Od daktilografkinje do moćne službenice Vlade FBiH: Koja je uloga Edite Kalajdžić u aferi “Respiratori”?!

Pripadnici SIPA-e i Tužilaštva BiH u sklopu istrage u nabavci respiratora, oduzeli su i mobitel sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić. To je posebno iznenadilo javnost, koja o Kalajdžić zna mnogo više nego o Hasanu Ganibegoviću, šefu kabineta Fadila Novalića.

Kalajdžić je godinama u Vladi FBiH, i jedna je utjecajnijih službenika, a bila je sekretar i u prošlom sazivu Vlade . Uz Ganibegovića, Kalajdžić važi kao najodaniji saradnik premijera Novalića.

Kalajdžić ima velike ovlasti, što se vidi na zvaničnoj stranici Vlade FBiH. I ranije je potpisivala planove javnih nabavki za Sekretarijat Vlade FBiH, a, kako saznajemo, imala je i značajnu ulogu i u poslu sa „Srebrenom malinom“.

Zanimljivo je da se Kalajdžić u Vladi zaposlila kao daktilografkinja, a Pravni fakultet je naknadno završila. Strelovit uspon u karijeri mnogi vežu i za činjenicu da je bliska s Asimom Sarajlićem, poslanikom SDA i Predstavničkom domu Parlamenta BiH, i donedavnim šefom Kadrovske komisije SDA.

Situacija se polako normalizuje: U FBiH ukinuta zabrana kretanja mlađim od 18 i starijim od 65 godina, otvaraju se kina i teretane

Prve vakcine za koronu biće spremne u julu?