in ,

ODLAZAK DIVE Umrla Milena Dravić
Velika srbijanska glumica Milena Dravić umrla je sinoć u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, saznaje “Blic” u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Milena se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, ljekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog ljeta je boravila u Puli i na Paliću gdje je promovirana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

U karijeri je Milena Dravić snimila 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film “Vrata ostaju otvorena” (1959.).

Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga. Presudna uloga u njenoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu “Prekobrojna” hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i “Zlatnu arenu” na filmskom festivalu u Puli.
Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri su: Diližansa snova (1960.), Uzavreli grad (1961.), Prekobrojna (1962.), Kozara (1963.), Lito vilovito (1964.), Čovjek nije tica i Djevojka (1965.), Rondo (1966.), Jutro (1967.), Bitka na Neretvi, Sutjeska (1973.) i brojni drugi.

Snažna poruka Draška Stanivukovića kod Hadžifejzovića: Ako se kolektivno spojimo ova zemlja će se sigurno promijeniti

Jezive scene u Banja Luci: Pogledajte kako policajac mladiću prijeti da će završiti kao David Dragičević