in ,

Održani izbori za Evropski parlament u Hrvatskoj: HDZ uzdrman do temelja!

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su u danas birači u toj zemlji po treći put birali svoje zastupnike u Evropski parlament. Kojih su 12 od 396 kandidata izabrali, znat će se iza 23 sata.

Kako pišu mediji u Hrvatskoj, HDZ je uzdrman do temelja, a SDP se u međuvremenu opasno približava.
Prema izlaznim anketama najviše glasova na izborima za Evropski parlament dobio je HDZ (23,43 posto) što bi mu donijelo četiri mandata, slijedi SDP s 18,38 posto ili tri mandata, a po jedan mandat osvajaju Nezavisna lista Mislava Kolakušića (8,20 posto), Suverenisti (6,43 posto), Živi zid (6,25 posto) i Amsterdamska koalicija (5,59 posto).

Prema izlaznim anketama prag prelaze i Neovisni za Hrvatsku (5,09 posto), javljaju tamošnji mediji.

U centrali SDP-a nema veće euforije nakon izlaznih anketa. Tonino Picula rekao je da je rezultat nešto što je SDP i priželjkivao.
“Mislim da ćemo doista uspjeti i riješiti probleme. Ako tako i ostane do kraja, nastavit ću se u Europskom parlamentu zalagati za one zemljopisno zakinute sredine, ruralne krajeve…”, rekao je Tonino Picula.

Čelnik Mosta Božo Petrov nije želio komentirati rezultate izlazne ankete, po kojima je upitno hoće li uopće osvojiti ijedan mandat, istaknuvši kako je razočaran što veći broj građana nije izašao na izbore.

“Danas su građani mogli reći svoje, trećina je izašla na izbore, a dvije trećine nije izašlo. Meni bi bilo očekivano da građani ipak malo više izađu”, izjavio je Petrov nakon objave izlaznih anketa.
“To također govori o apatiji u društvu. Dvije trećine građana Hrvatske očito uopće nije bilo zainteresirano za EU izbore što dovoljno govorio i o politici koja se vodi. Treba se ljude više uključivati da donose odluke, pogotovo na referendumima”, ocijenio je Petrov i dodao kako čekaju konačne rezultate izbora.

Oglasili su se i iz HDZ-a. Na pitanje jesu li se prepali nakon izlaznih anketa, ministar uprave Lovro Kuščević je rekao da nije:

– Nismo se ni malo prepali, imamo već iskustva s predizbornim anketama – rekao je Kuščević i na pitanje novinara dodao da se ne boji da će Ressler dobiti manji broj preferencijalnih glasova.

U kojem paralelnom svijetu ovaj živi? Bakir ponosno poručio: “U Federaciji život cvjeta, a RS propada. Bošnjaci su ekonomski motor koji vuče BiH naprijed!”

Unutarstranački izbori otkrili sve: Izabran predsjednik SDP-a!