in

Oglasila se Angela Merkel i iznijela jako loše prognoze

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak na videokonferenciji predsjedništva CDU-a da bi dnevni broj novih zaraza koronavirusom mogao dosegnuti 19.200 slučajeva nastavi li se sadašnji trend, ali je istaknula kako se mora održati rad privrede, javio je njemački “Bild”.

Na pitanje kako je kancelarka dobila taj broj, njen glasnogovornik Steffen Seibert rekao je nakon sastanka da ne može komentirati “izjavu koja je data u unutrašnjim krugovima”.

Merkel je istaknula da “moramo brzo obuzdati proces zaraze i intervenirati. Moramo postaviti prioritete: održavati ekonomiju otvorenom, škole i vrtiće. Nogomet je ovdje sporedan”, prenosi Fena.

Institut “Robert Koch” izvijestio je u subotu da je 2.507 novozaraženih koronavirusom, dok su danas evidentirana 1.192 nova slučaja. Kancelarka, prema istom izvoru, smatra problematičnim zabave, posjete restoranima i vjerske događaje.

“Brojevi zaraza u Evropi su zabrinjavajući. Sve se mora poduzeti u Njemačkoj kako brojevi ne bi nastavili eksponencijalno rasti”, rekla je Merkel. Ukupno je u Njemačkoj od početka epidemije zaraženo 286.000 ljudi.

Slovenija promijenila odluku: Težak udarac građanima BiH

Neviđen uspjeh firme u Tešnju: Rekord Balkana postavljen