in ,

Oglasili su se iz OHR-a nakon što je uklonjena ploča sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića, a komentarisali su i Milana Tegeltiju

Stav OHR-a o najavljenoj ostavci predsjednika VSTV-a i skidanju sramne ploče sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

Oglasili su se i iz OHR-a, a komentarisali su najavljenu ostavku predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije te skidanje ploče sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Istakli su kako to treba tumačiti kao početak prijeko potrebnih i temeljitih promjena u pravosudnom sistemu BiH.

„Ostavku predsjednika VSTV-a treba tumačiti kao početak prijeko potrebnih i temeljitih promjena u pravosudnom sistemu koje za cilj imaju unapređenje integriteta, odgovornosti i profesionalizma. Obaveza je svih članova i članica VSTV-a, te sudskih i tužilačkih institucija, a posebno Tužilaštva BiH i Suda BiH, da pojačaju napore na vraćanju povjerenja javnosti u njihov rad – u najvišem interesu građana koji vape za pravdom. OHR će i dalje pratiti ovo pitanje“, stav je OHR-a o najavljenoj ostavci predsjednika VSTV-a.

Komentarisali su i skidanje ploče sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama, te su naveli kako pozdravljaju “činjenicu da je Dodik ispunio svoje obećanje”.

„OHR pozdravlja činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ispunio svoje obećanje sa neformalnog skupa članica Vijeća sigurnosti UN-a o uklanjanju ploče sa imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama. To je simbolična gesta i OHR će cijeniti sve političare na osnovu njihovih dugoročnih aktivnosti i retorike, u kojima nema veličanja ratnih zločinaca“, naveli su za N1.

Podsjetimo, Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, najavio je juče podnošenje ostavke na tu funkciju koje će se, kako je rekao, dogoditi sljedeće sedmice.

Također, ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je juče sa prostorija Studentskog doma na Palama.

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, saopćila je juče kako je ime njenog oca zloupotrijebljeno te da tabla s njegovim imenom na Studentskom domu na Palama treba biti uklonjena jer je “obesmislena i ukaljana”.

Mlada Visočanka Ajla Čaušević postala savjetnica ambasadora Velike Britanije u BiH

Milorad Dodik opasno zaprijetio Valentinu Inzku: “Ukoliko se ide na rušenje RS, nemamo namjeru ostati u BiH!”