in ,

Okončan sastanak Aleksandra Vučića i Christiana Schmidta u Beogradu: Da li je za Milorada Dodika napravljena strategija?

U Beogradu je danas, u prijepodnevnim satima održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

U Beogradu je danas, u prijepodnevnim satima održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Iako nije bilo organiziranog obraćanja medijima, nakon sastanka su odaslane kratke poruke i očekivanja. U saopćenju iz ureda predsjednika Srbije je rečeno da su bivši visoki predstavnici nerijetko jednostrano posmatrali stvari u BiH, a da od Schmidta očekuju da ima izbalansiran pristup.

Vučić je poručio da Srbija poštuje cjelovitost BiH i integritet, uz naglašavanje integriteta entiteta RS.

Ponovio je da građani BiH trebaju odlučivati o svojoj sudbini uz što manje mkiješanja sa strane, naglasivši da Srbija i BiH mogu brže razvijati ekonomske odnose.

Tema razgovora Vučiča i Schmidta je bila trentna politička klima u BiH. Schmidt je kazao da je funkcionalnost BiH neophodan faktor kako bi se došlo do stepena kada međunarodna supervizija više nije potrebna.

Ni Schmidt ni Vučić u saopćenju se nisu dotakli Milorada Dodika, s obzirom da Dodik uopšte ne priznaje visokog predstavnika niti se do sada sastao s njim. Nesumnjivo je to bila jedna od tema razgovora, a nije isključeno da se razgovaralo i o strategiji kako prevazići taj postojeći problem – prenosi Klix. Da li će Vučić u tome uraditi svoj dio posla bit će poznato uskoro, naročito nakon posjete Angele Merkel Beogradu, što je planirano slijedeće sedmice.

Kategorična reakcija iz Kanade: “Zabrinjavajuće je to što je visoki predstavnik Christian Schmidt prešutio na anticivilizacijske izjave”

Amel Tuka se oglasio pred večerašnje finale, poznata i satnica utrke: “Imam poseban motiv, s tribina će me bodriti jedan “mali navijač””