Opasna šamarčina za Asmira Begovića u Engleskoj: Dobio je kratku i jasnu poruku, a Prosinečki kao da je sve znao od samog početka…

Sport

Bh. golman Asmir Begović izgubio je protekle sedmice mjesto prvog golmana Bournemoutha od iskusnog Poljaka Artura Boruca, a Robert Prosinečki kao da je preduhitrio ovakav scenarij.

Iako će narednog mjeseca Boruc napuniti 39 godina, menadžer Eddie Howe dao mu je u proteklom kolu u meču protiv West Hama šansu da brani.

Howe ima jasan stav u vezi Boruca i Begovića. Poljak za sada ima prednost jer je žestoko i naporno radio prethodnih mjeseci.

“Ovo je nagrada za njegov profesionalizam”, rekao je Howe, te je nastavio:

“Iako je u poznim godinama, održava svoje tijelo u odličnoj formi i odlučio sam da ga nagradim. Otkako radimo zajedno, uvijek je bio dobro spreman, ali ovo je trenutno najbolja forma u kojoj se našao”, istakao je Howe.

Dijeta mu pomogla

Eddie Howe je pohvalio poljskog čuvara mreže i otkrio je kako Boruc itekako dobro pazi šta jede.

“Pazi šta jede, ima posebnu dijetu, pazi na stil života i to mu se isplati. Izgleda odlično, motivisan je, trenira jako dobro i zaslužio je da brani. Bio je velika podrška Asmiru, trenirao je na sjajan način i pokazao je fantastičan pristup. U njegovim godinama nije lako stalno putovati i sjediti na klupi. Zadovoljan sam njegovim radom i ovo je nagrada za njegovo strpljenje i timski rad”, istakao je Howe.

Interesantno je svakako da je prije utakmice sa West Hamom, Boruc posljednji put branio prije 18 mjeseci u utakmici protiv Burnleyja, ali je redovno branio u Kup utakmicama kojih nije bilo mnogo.

Begovića čekaju veliki izazovi

Menadžer Bournemoutha jasno je poručio da će Asmir Begović morati dobro da zagrije rukavice kako bi vratio mjesto startnog golmana.

Na pitanje engleskih novinara šta Begović treba uraditi kako bi vratio “jedinicu”, Howe je bio sasvim jasan.

“Morat će da se dokaže na treningu. Nema druge preporuke za ulazak u tim. To kažem svakom igraču, bilo da je u pitanju golman ili igrač u polju. Sve se ocjenuje po radu na treningu, a kada se dobije šansa, to povjerenje morate i opravdati. Asmiru svakako preporučujem da radi kao što je i ranije. Njegova posvećenost timu nikada nije bila upitna. Ipak, jednostavno sam osjetio da moram nešto promijeniti nakon serije koju smo imali. Vjerujem da će se vratiti i imati važnu ulogu u ostatku sezone”, istakao je Howe.

Begović je na golu Bournemoutha od dolaska iz Chelseaja stajao 60 puta i primio je 103 pogotka.

Leave your vote