Optužen prodavač Pehlivan, ali štamparija diploma iz Širokog Brijega i dalje nesmetano radi

Posljednje Vijesti

Kantonalno Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona konačno je podiglo optužnicu protiv Senada Pehlivana prodavača diploma iz Žurnalovog videa, Šemsudina Habibovića prokuriste u Centru za obrazovanje odraslih Multilingua, i Nejre Šabić direktorice Multilingue.

Podsjećamo na najvažnije detalje iz Žurnalove afere “Diploma”.

U 2019. godini Žurnal je objavio istraživanje o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini. Bez prisustva ijednom času, za svega 17 dana, u prazničnom periodu, novinarka Žurnala završila je srednju medicinsku školu. Vrlodobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Na svoje ime i prezime.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”.Sva dokumentacija na osnovu koje je naša ekipa započela istraživanje, bila je na raspolaganju Tužilaštvu BiH. Oni, međutim, nisu željeli voditi istragu.

Bez ijedne preduzete radnje, Tužilaštvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv trgovaca diplomama, među kojima je bio i Senad Pehlivanović, preko kojeg je ekipa Žurnala za 17 dana pribavila diplomu srednje medicinske škole. Naredbu o neprovođenju istrage Tužilaštvo BiH je donijelo 2. novembra 2018. godine, jer „nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo“.

„Dana 25. 9. 2018. godine Tužilaštvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole „Logos-Centar za poslovne studije“-Kiseljak, Privatna srednja škola „Kočerin“ Široki Brijeg, Srednja strukovna škola „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg i dr. , navedeno je u infromaciji SIPA-e.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, iz prostorija Tužilaštva BiH u spornom su periodu kontaktirane upravo školske ustanove koje su u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe i članova njegove porodice. O svemu je, naravno, bila upoznata i tadašnja vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić.

Ni snimci kriminala, ni dokumenti, niti svjedoci nisu dovoljni glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić da preduzme bilo kakav korak i raskrinka obrazovnu mafiju okupljenu oko Centra za edukaciju iz Širokog Brijega.

Nakon objave snimka kupovine diploma Tužilaštvu BiH trebalo je pet dana “vijećanja” da zaključi da im je SIPA prijavila pogrešnog Senada Pehlivanovića. Ostalih desetak imena je „uredno“, ali „nema osnovane sumnje“ da se otvara istraga. Tužilaštvo BiH pokušalo je zamjenom identiteta prodavača diploma da prikrije kriminal oko prodaje diploma.

Zamjenom identiteta glavna državna tužiteljica Gordana Tadić pokušala je ubijediti javnost da ih SIPA nije obavijestila o Senadu Pehlivanu iz Fojnice (koji se predstavlja kao Senad Pehlivanović), već o nekom drugom Senadu Pehlivanoviću.

Umjesto otvaranja istrage protiv prodavača diploma, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provjeravalo je izvore naših novinara. Dva mjeseca nakon objave snimka kupovine diplome državno Tužilaštvo saslušalo je novinarku Žurnala. Žurnalovi izvori informacija jedino što je interesiralo Olega Čavku, pa je 80 posto njegovih pitanja postavljenih novinarki Žurnala bilo usmjereno ka otkrivanju izvora informacija o prodaji diploma u BiH.

Skoro dva sata, državni tužitelj Oleg Čavka isljeđivao je novinarku zbog slučaja diploma. U međuvremenu, prodavač diploma iz Žurnalovog videa Senad Pehlivan je slobodan čovjek i uz to prima platu iz federalnog budžeta.

I dok državno tužilaštvo odbija da se bavi prodajom diploma u BiH Tužilaštvo USK krajem godine podiglo je optužnicu protiv prodavača diploma iz Žurnalovog videa Senada Pehlivana i odgovornih lica Multilingue Šemsudina Habibovića i Nejre Šabić zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja dara. Optužnica je dostavljena Općinskom sudu u Sanskom Mostu.

REVIZIJA DIPLOMA

Na aferu diploma reagovala je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK.) Dok je APIK tražio od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini da na svim nivoima vlasti, započnu proces revizije diploma zaposlenih, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo provjeravala je diplomu Hasima Šabotića, direktora APIK-a.

Najavljena je revizija diploma zaposlenima u Parlamentarnoj skupštini BiH te je zatraženo da svi zaposleni dostave diplome o stručnoj spremi na uvid. Reagovala je Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine. Provjerom diploma “narušava se ljudsko dostojanstvo zaposlenih“ i „štetno je za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost” mišljenje je Agencije.

Pored provjere diploma u PSBiH , najavljena je provjera diploma svih uposlenih u federalnim organima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Federacija BiH.

Od afere Diploma prošlo je skoro godina a proces revizije još uvijek nije gotov. U međuvremenu, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović nedavno je u medijima izjavila da su otkrivene uglavnom falsifikovane srednjoškolske diplome uposlenika u institucijama FBiH. Samo u BH Pošti do polovine oktobra 23 zaposlenika su dobila otkaz zbog falsifikovanih diploma. Radi se o uglavnom o radnicima sa srednjom stručnom spremom IV i III stepena. Skoro sve falsifikovane diplome su bile srednjoškolske, osim jedne koja je bila iz osnovne škole.

Zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA je pretresala prostorije privatnih škola na 12 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Tuzle i Istočnog Sarajeva. Po nalogu Tužilaštva USK uhapšen je Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i funkcioner A-SDA. Zbog otkrivanja informacija iz istrage uhapšena su i dva pripadnika SIPA-e.

Istragom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, terete se za krivično djelo organizovanog kriminala, pranje novca, utaju poreza, primanje dara i krivotvorenje isprave. U periodu od 2014. godine do danas prodavali su diplome osnovne i srednje škole kao i fakultetske diplome. Tužilaštvo USK uspjelo dokumentovati lažne diplome za 300 lica.

Krajem godine Ministarstvo obrazovanja USK poništilo je 30 diploma Centra za obrazovanje odraslih Multilingua. Diplome su poništene, ne iz razloga što su eventualno kupljene, već iz razloga što je Ministarstvo obrazovanja dozvolilo ovoj školi da od 2015. godine nezakonito izdaje diplome za sedam zanimanja.

I dok se na području Unsko-sanskog kantona vrše pretresi, hapšenja pa i poništavanja diploma u Zapodno-hercegovačkom kantonu je mirno.

U martu ove godine redakcija Žurnala je prikupila materijalne dokaze koji potvrđuju da su škole u vlasništvu Ivana Ševe izdavale nezakonite diplome te ih predala državnom tužilaštvu.

V.Š. je vatrogasac iz Hrvatske, rođen u Sisku. Posljednjeg dana avgusta 2018. godine u Širokom Brijegu mu je izdata svjedodžba da je uspješno završio Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu, smjer vatrogasac iako tih dana uopće nije bio na teritoriji BiH. Kao redovni putnik u BiH je ušao tek 1. Septembra u zoru, u 4 sata i 20 minuta, i to na sjeveru, na graničnim prelazu Kostajnica. Tek tada se uputio u Hercegovinu, odakle je, u 12 sati i 16 minuta izašao iz BiH preko Graničnog prelaza Osoje.

Spornu diplomu novinarka Žurnala i formalno je predala državnom tužiocu Čavki u martu ove godine. Od tada nije postajala niti jedna formalna prepreka da Oleg Čavka istražitelje SIPA-e pošalje u Široki Brijeg. Do danas u školama koje su povezane ili su u vlasništvu Ivana Ševe štampanje diploma se odvija bez problema.

Ipak je Gordana Tadić s razlogom predmetom „Diplome“ zadužila pouzdanog državnog tužioca Olega Čavku. Kažnjavani falsifikator najbolje će istražiti falsifikovanje diploma.

Leave your vote