in ,

Otac i sin ubili svog komšiju u Hrasnom, sve to je snimio jedan radnik. Sad im je određeno 23 godine zatvora.

U vrijeme izvršenja krivičnog djela bili su smanjeno uračunljivi, ali ne toliko bitno da nisu mogli shvatiti posljedice svog djelovanja.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Žana Knežević danas je izreklo presudu kojom su otac i sin, Suvad (51) i Enes (23) Bašalić, koji se terete da su 17. avgusta 2018. godine u Milinkladskoj u naselju Hrasno ubili komšiju Azema Ćesira (43), osuđeni na ukupno 23 godine zatvora.

Suvadu Bašaliću je izrečena kazna od 12, a Enesu 11 godina zatvora, te im je produžen pritvor.

Sudsko vijeće u cijelosti je prihvatilo navode iz optužnice, kojom se ocu i sinu stavlja na teret ubistvo počinjeno pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju.

– Bezobzirnost se ogleda u tome što nisu dozvolili oštećenom nikakvu odbranu – kazala je sutkinja Knežević nakon što je detaljno obrazložila presudu.

Prema navodima iz optužnice, nakon svađe Suvada i Azema u Milinkladskoj ulici oko prilaznog puta, Enes Bašalić se dovezao Renaultom, kojim je udario komšiju Azema. Ćesir je pao na stomak i kada je pokušao pužući da se udalji, Enes je izašao iz vozila i nastavio ga tući šakama po glavi.

Navodi se da je Suvad uzeo lopatu i njome udarao Ćesira po glavi i vratu dok ga je Enes nastavio udarati nogama i rukama.

Usljed teških povreda vrata i glave, Azem Ćesir je podlegao na licu mjesta.

Kao olakšavajuće okolnosti uzeto je u obzir da ranije nisu kažnjavani te da su izrazili kajanje zbog svega. Također, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili su smanjeno uračunljivi, ali ne toliko bitno da nisu mogli shvatiti posljedice svog djelovanja.

Odbrane su najavile žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

Pero Gudelj otkrio tajnu svog nevjerovatnog uspjeha: “Kotač treba da se okreće non stop”

U BiH uhapšen policajac koji je priveo muža tužiteljice: “Znate li vi ko sam ja?”