in

OVA ŽIVOTINJA JE BUKVALNO BESMRTNA: Kada dođe vrijeme za smrt, samo se “resetuje” i vrati na početak

Otkako je svijeta i vijeka, ljudi su maštali o besmrtnosti i vječnom životu. Sve religije ovog svijeta, ili skoro sve, bave se upravo ovom temom i pružaju svoje odgovore na pitanje kako do te besmrtnosti stići.

Turritopsis dohrniii je vrsta male meduze koja živi u Sredozemnom moru i u vodama Japana, ima oblik zvona, široka je maksimalno 4,5 milimetra i obično isto toliko visoka. Relativno veliki stomak joj je jarkocrven sa prirodnim simbolom krsta.

Rod Turritopsis je, vjeruje se, porijeklom iz Tihog okeana a svijetom se proširio zahvaljujući trans-arktičkim migracijama kao i zahvaljujući moreplovcima. Podvrste, uključujući i ovu o kojoj danas govorimo, žive u tropskim regijama svih svjetskih okeana i mora.

Jaja se razvijaju u testisima ženki, koji su smješteni u zidovima stomaka. Zrela jaja se mrijeste i oplođavaju u moru spermom muških jedinki, nakon čega se transformišu u planulske larve koje se smještaju na dno mora i razvijaju kolonije polipa.

Ove kolonije polipa stvaraju nove meduze veličine oko jednog milimetra, koje potom rastu, hrane se planktonima i dostižu polnu zrelost u roku od nekoliko sedmica; tačan period potreban za seksualno sazrijevanje zavisi od toplote mora ili okeana, pa tako traje 25-30 ako je temperatura 20 stepena Celzijusa, ili 18-22 ako je 22 stepena.

I dok većina meduza ima relativno fiksirani životni vijek, koji varira između nekoliko sati do nekoliko mjeseci, Turritopsis dohrnii je jedina poznata vrsta ne samo meduza već i životinja uopšte, koja je razvila sposobnost da se vrati u stanje polipa putem specifičnog transformacijskog procesa koji zahtjeva prisustvo određenog tipa ćelija, konkretno tkiva na površini njenog zvona i cirkulatornog sistema kanala.

Pažljivi laboratorijski eksperimenti su otkrili da ove meduze svih dobi, od mladih do odraslih jedinki, mogu da izvrše ovaj proces i da ponovo postanu polipi. Transformacija meduza je karakterisana prvo propadanjem zvona i pipaka, nakon čega slijedi rast listova lozica i stolona, pa potom i hranećih polipa. Oni se zatim umnožavaju rastom dodatnih stolona, i tako dalje.

Ova sposobnost da se biotički proces obrne je vjerovatno jedinstvena; ili, da budemo, precizni, nauka još uvijek nije pouzdano potvrdila da postoji i jedan jedini sličan slučaj u životinjskom carstvu. Studije pokazuju da se 100 posto uzoraka ovih meduza vratilo na polipsko stanje, dakle, da se od seksualno zrele odrasle jedinke vratilo na nivo “djeteta”.

Turritopsis dohrnii je, prosto rečeno, biološki besmrtna i živi najveći ljudski san a da toga nije ni svjesna (ili možda jeste, a mi to ne znamo jer mislimo da je mozak nužan za samosvijest?). Takođe, ima naučnika koji se njome bave ne bi li možda i nama obezbjedili istu sposobnost.

Međutim, uprkos ovoj slobodno možemo reći božanskoj sposobnosti, većina ovih meduza ne može baš bukvalno da živi vječno jer je velika vjerovatnoća da će u nekom trenutku postati žrtva brojnih predatora koji zajedno sa njima žive u svjetskim morima i okeanima.

Sa druge strane, niko ne može da isključi mogućnost da ipak postoje neke jedinke koje žive već milionima godina, i koje se već milionima godina neprestano vraćaju u “djetinjstvo”.

Neke životinje mogu prolaziti kroz ograničenu transdiferencijaciju i regenerisanje organa, kao što su gušteri, kojima mogu ponovo narasti udovi.

EU INVESTIRA, ALI UZ ODREĐENE USLOVE Tegeltija precizirao šta vlasti u BiH moraju da urade

Neotkrivena misterija: Voz s putnicima ušao u tunel i zauvijek nestao, a onda se na drugom kraju svijeta desilo nešto neobjašnjeno