in

Ove loše navike radimo STALNO, a ni zamisliti ne možemo koliko su zaista OPASNE!

Stručnjaci su za Men’s Health pobrojali sedam groznih navika kojih bismo se trebali odreći što je prije moguće

Možda ni ne znate da je riječ o lošim navikama.

Dok smo zdravi, rijetko smo spremni odreći se štetnih životnih navika. Zapravo, neke od njih možda ni ne smatramo baš tako lošima.

No, stručnjaci su za Men’s Health pobrojali sedam groznih navika kojih bismo se trebali odreći što je prije moguće, jer, pogađate, loše utiču na naše zdravlje.

Jedete pizzu koja je odstajala preko noći

“Pizza koji odstoji preko noći može postati leglo raznih bakterija, zato je najbolje staviti u hladnjak nakon što je više ne mislite jesti”, kaže prof. Angela Fraser s Clemson University.

Šoljicu od kafe operete jednom sedmično

“U neopranoj šoljici također se mogu namnožiti razne bakterije, pogotovo zbog ostataka mlijeka i raznih zaslađivača. Zato, operite šoljicu nakon svake upotrebe, nemojte to raditi na sedmičnoj bazi”, rekla je prof. Fraser.

Spužvicu za pranje posuđa koristite dok se ne usmrdi

“Do trenutka kad se nešto ne smrdi, u sebi već ima milione organizama koji rastu unutra. Ako je već ne želite baciti, nakon svake je upotrebe operite u perilici posuđa. To će ubiti otprilike 90 posto bakterija”, kaže Kelly Reynolds, direktorica Centra za zaštitu okoliša.

Znojavu i prljavu odjeću za teretanu nosite i po nekoliko puta

“Nemojte to raditi jer možete dobiti manje akne na prsima ili rukama, a u najgorem slučaju stafilokok ili neku gljivičnu infekciju”, kaže dermatolog Jason Miller.

Spavate na prljavim plahtama

“Pokušajte mijenjati plahte barem jednom sedmično. Ako to nije moguće, promijenite barem jastučnice, jer se nalaze pored usta, nosa i očiju – idealnih mjesta za unošenje klica u naš organizam”, rekla je Reynolds.

Ne perete ruke nakon obavljene nužde

“Mala je vjerovatnost da ćete pokupiti klice dok mokrite, no opasnost postoji ako rukama pokupite mikroskopske čestice stolice. Operite ruke nakon svake nužde, nije tako strašno”, kaže dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti.

Tipkate po mobitelu dok ste na zahodu

“Razmislite o ovom scenariju: dodirnete vrata i zaključate se, pokupite pritom virus, a zatim ga prenesete na svoj mobilni telefon dok po njemu tipkate. Kasnije, vaš telefon prinosite blizini usta kroz koja u vaše tijelo ulazi virus. Dovoljno je samo malo da pokupite norovirus i iduća tri dana provedete na zahodu, no bez mobitela. Ne šalite se s tim”, rekao je mikrobiolog Philip Tierno.

Dodik i Lukač

Zastrašujuće najave: “To je stvaranje Vojske Republike Srpske! Neko je njima obećao da mogu kompenzirati Kosovo za BiH”

Muškarac počinio samoubistvo u Tešnju!