in ,

Ovo je bolnica u kojoj je ležao Trump, više liči na hotel nego zdravstvenu ustnovu!

Smještena je 14 kilometara od Bijele kuće

Nacionalna vojna bolnica “Walter Reed” u kojoj je bio hospitaliziran Donald Trump prostire se na površini od jednog četvornog kilometra i svjetski je renomirana zdravstvena ustanova s posebno dizajniranim “predsjedničkim apartmanom” smještenim u tzv. Odjelu 71.

Smještena je 14 kilometara od Bijele kuće, u Marilendu, sjeverozapadno od Vašingtona. Osim odaja posebno uređenih za “vrhovnog vojnog zapovjednika”, ima i apartman za prvu damu te odjel u kojem predsjednik, njegov liječnik i saradnici mogu boraviti i raditi tokom vanredne situacije poput ove sa zarazom covidom-19, prenosi “Jutarnji list”.

Taj je dio, za razliku od ostalih dijelova bolničkog centra, pod kontrolom Bijele kuće, a osim jedinice za intenzivnu njegu, sastoji se od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka te najmanje jedne “sigurne sobe” koja se može koristiti kao konferencijska dvorana ili ured.

Postoji i dio koji figurira kao ured šefa osoblja Bijele kuće.

Medicinski dio tog prostora koristi se, kada predsjedniku nije potreban, za šefove vojske, članove vlade i strane državnike. Taj bolnički centar na svojoj internetskoj stranici navodi kako je najveći vojni zdravstveni kompleks na svijetu, čiji se klinički dijelovi prostiru na više od 900.000 četvornih metara.

Osim impozantne veličine, visokog nebodera u kojem se nalazi predsjednikov odjel, ova bolnica ima jednako zanimljivu, dugu i bogatu historiju.

Trump nije prvi predsjednik koji je ondje boravio. Bolnica je otvorena 1. maja 1909. godine. Ime je dobila po pukovniku koji je otkrio da žutu groznicu prenose komarci, a ne da se ta bolest prenosi direktnim kontaktom ljudi. Tadašnji potpredsjednik Richard Nixon tamo je liječen nakon infekcije stafilokokom 1960.

U sklopu bolničkog kompleksa nalazio se i Nacionalni muzej zdravlja i medicine s izlošcima vezanim za bivše predsjednike.

Predsjednik Theodore Roosevelt postavio je kamen temeljac za neboder u sklopu kompleksa 1940. godine. Taj predsjednik, zaljubljenik u arhitekturu, sam je nacrtao skicu kako bi neboder trebao izgledati.

U njemu je 16. sprat namijenjen predsjednicima.

Predsjednik Ronald Reagan tamo je operiran zbog tumora od kojeg je bolovao 1985., a liječnici te bolnice liječili su i prvu damu Betty Ford 1974. Imala je rak dojke i podvrgnuta je mastektomiji o čemu je javno progovorila kada su te teme u američkom društvu još bile smatrane tabuom.

Najpotresnija i najljepša fotografija: Znate li priču o svjetskom a našem doktoru, čovjeku koji čuva od ponora i straha?

VJEROVALI ILI NE Čuveni most na Neretvi prodaje se kao staro željezo: Ovo je početna cijena