in ,

Ovo je greška koju svi Bošnjaci prave za Bajram: Nemojte ovo NIKAKO raditi!

Ovo je greška koju svi Bošnjaci prave za Bajram: Nemojte ovo NIKAKO raditi!
Ovo je greška koju svi Bošnjaci prave za Bajram: Nemojte ovo NIKAKO raditi!

Bošnjaci i ostali muslimani širom planete dočekali su još jedan veliki praznik. Ne treba posebno napominjati koliko u tradiciji bh. muslimana važnu ulogu ima Bajram. Ljudi organizuju porodična okupljanja, vesele se, pretresaju uspomene, smiju i druže.

Obilaze se komšije i prijatelji, piju se kahve i sokovi, jednu bajramski kolači. No, prema mišljenju mr. Sanin Muse, književnika, jedna popularna bajramska praksa kod Bošnjaka odnosi se na odlazak na groblja, mezarja za vrijeme Bajrama i to odmah nakon namaza – on tvrdi da je u pitanju najveća zabluda Bošnjaka.

Iako postoji mnogi koji se neće složiti s takvim mišljenjem, Musa navodi da više vjerodostojnih hadisa govori o tome da su bajramski dani, u stvari, dani jela, piće, dozvoljene zabave, veselja…

”Naprotiv, odlazak na groblje budi tugu, žal, tjera na suze i plač. Ovo dvoje je nespojivo i to je morao znati onaj ko je donosio fetvu po ovom pitanju. Ne kažem da ne treba ići na mezarje svojim najbližima koji su preselili, da se pogrešno ne razumijemo, za takvo nešto imamo cijelu godinu, ali ne za dane bajrama čija je svrha i intencija nešto sasvim drugo od onoga što implicira odlazak na mezarje. Bajramski dani su dani veselja, a odlazak na groblje, mezarje, jeste da bi se podsjetilo na smrt, kako to kaže, Allahov poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, koji ne govori po hiru svome, nego po Objavi od Uzvišenog Gospodara, a sjećanje na smrt povlači za sobom tugu, bol i plač. Ovo je spajanje nespojivog”, smatra Musa i dodaje:

”Nažalost, kao narod, mi Bošnjaci, toliko smo devastirani da više i ne znamo bajramovati. Naši Bajrami su oponašanje kršćana/hrišćana i derneci uz alkohol i srpske, te ine pjevačice, što povlači odlaske u diskoteke i kafane ili plač uz prisjećanje naših mrtvih. I dok se od strane službene uleme Islamske zajednice o ovome prvom govori i ukazuje, o ovome drugom se bojažljivo šuti, iako je istina po ovome pitanju, svakome ko pretenduje ulemom se zvati, itekako poznata”, naglašava ovaj književnik.

Bajram namaz biće klanjan među stotinama miliona muslimana širom svijeta sutra 1. septembra. Neka bude lijep i radostan kao i svaki drugi praznik iskrenim vjernicima i ljudima dobre volje.

Vremenska prognoza

Važno upozorenje meteorologa: Dolazi nam dramatična promjena vremena

BECO Portland

Akcija pomoći Bošnjacima Houstona, uključite se