Ovo nimalo nije dobro: Novi NASA-ini snimci otkrivaju šokantan nivo otapanja leda na Antarktiku

Globus

Za antarktik se očekuje da je izuzetno hladno mjesto. Srednja godišnja temperatura kontinentalnog dijela tog kontinenta iznosi – 57 stepeni Celzijevih, dok na obalnim područjima temperatura u prosjeku varira oko -10°C.

No 6. februara meteorološka postaja baze Esperanza koja se nalazi na Antarktičkom poluotoku registrirala je najtopliju temperaturu ikad zabilježenu na tom području, a koja je iznosila 18,3°C.

Navedena visoka temperatura bila je dio posljednjeg toplinskog vala koji je trajao otprilike sedmicu dana, a slike s otoka Eagle, koje je snimio NASA-in satelit Landsat 8, pokazuju kakav su efekt imale ove nesvakidašnje visoke temperature na to područje.

Otok Eagle nalazi se uz obalu Graham Landa na Antarktičkom poluotoku. Zbog rekordno visokih temperatura, otopile su se velike količine ledenog pokrova na otoku Eagle, piše Science Alert.

“Nikada do sada nisam vidio ovako brzo otapanje na Antarktici”, rekao je geolog Mauri Pelto s fakulteta Nichols.

“Ovakva otapanja obično se događaju na Aljasci i Grenlandu, ali ne na Antarktici”, dodao je i objasnio kako se između 6. i 11. februara na otoku Eagle otopilo 10 centimetara leda.

“Problem je što se ovo događa sve češće”

Ovaj toplinski val nije bio prvi ove sezone, a novembar i januar su također bili izuzetno topli.

“Sam po sebi ovaj toplinski val i otapanje na Antarktici nisu toliko značajni. Problem je što se ovakvi fenomeni zbivaju sve češće”, rekao je Pelto.

Leave your vote