in , ,

Ozbiljne najave NATO-a u Sarajevu: Snažno ćemo podržati izgradnju Oružanih snaga BiH!

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH generalpukovnik Senad Mašović primio je danas u Domu Oružanih snaga BiH, u oproštajnu posjetu direktora Odjela za odbrambenu politiku i planiranje Štaba NATO-a iz Brisela Paul Savereuxa koji je prisustvovao i radnom sastanku po pitanju analize implementacije Partnerskih ciljeva saradnje BiH – NATO (Proces planiranja i revizije – PARP).

Mašović se zahvalio Savereuxu na uspješnoj saradnji i njegovom ličnom angažmanu za vrijeme mandata na toj poziciji. Mašović je Savereuxa upoznao s aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OSBiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.
Savereux je posebno istakao riješenost NATO-a da i dalje pruža svu moguću podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, kao i podršku izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta OSBiH, ali i naglasio da OSBiH već sada demonstriraju visok nivo osposobljenosti za izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka.

Direktor Odjela za odbrambenu politiku i planiranje Štaba NATO-a iz Brisela Paul Savereux prisustvovao je i radnom sastanku analize implementacije Partnerskih ciljeva saradnje BiH – NATO, koji se drugi dan održava u Domu OSBiH.

Sastanku su prisustvovali i rukovodioci organizacionih cjelina i nosioci partnerskih ciljeva iz MO BiH i generali OSBiH sa svojim saradnicima i nosiocima partnerskih ciljeva iz OSBiH, predstavnici Štaba NATO iz Brisela i Štaba NATO-a Sarajevo i EUFOR-a.
Tokom sastanka dodatno se diskutovalo o pitanjima implementacije partnerskih ciljeva saradnje BiH i NATO-a, a koja su se ticala Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), rješavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, personalnih pitanja, finansija, nabavki, kao i drugih aktivnosti iz oblasti odbrane i svega onoga što MO i OSBiH rade na putu euroatlantskih integracija i dostizanju NATO interoperabilnosti.

Direktor Odjela za odbrambenu politiku i planiranje NATO štaba iz Brisela Paul Savereux je, prije svega, pohvalio napredak BiH koji je učinjen na putu euroatlantskih integracija, aktivnosti MO i OSBiH na dosadašnjoj implementaciji Partnerskih ciljeva saradnje, uprkos ograničenim finansijskim sredstvima.

Izrazio je zahvalnost na dostavljenim odgovorima koja se tiču PARP dokumenta, te je pohvalio anagažman Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u svijetu, vježbama i aktivnostima koje se provode po planovima bilateralne saradnje.
Naveo je da je u odnosu na 2017. godinu ostvaren značajan napredak u pogledu implementacije Partnerskih ciljeva.

– Stajali ste rame uz rame uz nas i vi jeste prijatelji saveznika – poručio je Savereux.

Predstavnici NATO štaba iz Brisela danas će se sastati i s ambasadorima NATO zemalja u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ilustracija

Drama na aerodromu u BiH: Ometaju avione laserskim zrakama, putnici i sigurnost avio saobraćaja ugroženi!

Fudbalski reprezentativac BiH bacio u trans navijače komentarom: “Jusufa za predsjednika”