in ,

OZBILJNO UPOZORENJE Obrišite profil na Facebooku!

Elon Musk jednog od najbogatijih ljudi i najpoznatijih poduzetnika današnjice ne skriva da ne voli Facebook, piše Index.hr.

U svom odgovoru glumcu i redatelju Sachi Baronu Cohenu, koji je pozvao na to da se regulira sadržaj na Facebooku, osnivač Tesle napisao je: “Obrišite Facebook. Jadan je.”

Baron Cohen je postavio pitanje zašto je izvršnom direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu dopušteno “kontrolirati podatke koje vidi 2,5 milijarde ljudi”, kad regulatorna tijela ne dopuštaju jednoj osobi da posjeduje ista prava nad vodom ili električnom energijom.

-Facebook moraju regulirati vlade, a ne njegov car- poručio je Baron Cohen.

Taj je glumac oštar kritičar društvenih platformi, uključujući Twitter, Google, YouTube te ih naziva najvećom propagandnom mašinerijom u historiji.

Velik dio svog bijesa usmjerio je na Facebook, za koji kaže da zarađuje od propagande tako što ne provjerava političko oglašavanje. Facebook je pak branio svoju politiku o političkim oglasima te poručio da su na toj platformi zabranjeni govor mržnje i promoviranje nasilja. Komentare koje su Baron Cohen i Musk iznijeli na Twitteru iz Facebooka nisu htjeli komentirati.

Musk nije obrazložio zašto je Facebook “jadan”, ali ovo nije prvi put da je kritizirao tu društvenu mrežu i Zuckerberga.

Prije dvije godine obrisao je službene Facebook stranice svojih kompanija Tesla i SpaceX, nakon što je otkriveno da je kompanija za političko savjetovanje Cambridge Analytica prikupila osobne podatke 87 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog znanja.

-Šta je Facebook?- komentirao je tada.

Ipak, i dalje ima profile na Instagramu iako je on u posjeduje Facebook. Ranije je rekao da je Instagram “vjerovatno OK” dok god je “prilično neovisan” od majčinske kompanije.

Putem Twittera napao je Zuckerberga zbog umjetne inteligencije.

– Pričao sam s Markom o tome. Njegovo razumijevanje te teme je ograničeno- napisao je nakon što je Zuckerberg u Facebook Liveu rekao da je optimističan oko umjetne inteligencije.

Zuckerberg vjeruje da će AI učiniti automobile sigurnijima i olakšati dijagnosticiranje bolesti. Musk je smatra “najvećom prijetnjom egzistenciji čovječanstva”.

Teorije zavjere o smrti Tupaca Shakura

Avdić: Vučić se želi kutarisati malog Dučea Dačića i mandova Vulina