in ,

Pa ovo je stvarno užas! Sin vlasnika PINKA ubio je djevojku i za to neće biti osuđen, a evo i zbog čega…

Aleksandar Mitrović ne može da bude osuđen što nije pružio pomoć Andrei Bojanić koju je kolima usmrtio u julu 2013. godine jer je to krivično djelo u međuvremenu zastarilo. To je utvrđeno na sjednici vijeća Apelacionog suda gdje je počelo razmatranje prvostepene presude kojom je Mitrović u julu ove godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

Vijeće koje će odlučivati o presudi čine sudije Marko Jocić, Omer Hadžiomerović i Sretko Janković, piše raskrinkavanje.rs.

Apelacioni sud prvostepenu presudu može da potvrdi, preinači ili ukine, odnosno slučaj vrati u Prvi osnovni sud na ponovno suđenje.

Aleksandar Mitrović je prvostepenom presudom osuđen za dva krivična djela: za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja dobio je 11 mjeseci, a za nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi još šest. Sudija Prvog osnovnog suda Zorica Avramović je izrekla jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana, a Mitrović je dobio i zabranu upravljanja vozilom od godinu dana.

U međuvremenu, za drugo krivično djelo – nepružanje pomoći povrijeđenom, nastupila je potpuna zastara, te za to djelo Mitrović neće moći da bude osuđen. Naime, maksimalna kazna za ovo djelo je tri godine, a zastara nastupa nakon što protekne duplo više vremena od predviđene maksimalne kazne. Dakle, 18. jula ove godine, na šestu godišnjicu pogibije Andree Bojanić krivično djelo nepružanja pomoći je zastarilo.

Tužiteljka Snežana Šekularac kratko je izložila žalbu tužilaštva i zatražila od Vijeća Apelacionog suda da presudu preinači i Mitrovića osudi na 16 mjeseci zatvora kako je to završnom riječi tužioca i traženo.

Nešto detaljniji bili su advokati Aleksandra Mitrovića.

Odbrana sina Željka Mitrovića opet je tvrdila da je uzrok nesreće bilo pretrčavanje ulice na crveno, te da brzina kojom je Mitrović vozio nije uzrok pogibije Andree Bojanić.

Advokat Borivoj Pajović rekao je da je od početka proces vođen nekorektno, te da je Mitrović nakon saobraćajne nesreće neosnovano bio tri mjeseca u pritvoru.

Drugi Mitrovićev branilac, Milenko Milisavljević, kazao je da je stav suda da je „optuženi kriv jer nije izbjegao situaciju koju je drugi stvorio“ i traži ukidanje presude i njeno vraćanje na ponovni postupak.

Milisavljević je ponovio da je apsurdan stav Prvog osnovnog suda da ne uvaži vještačenja koja su ustanovila da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu što je, kako navodi, ključni argument za tvrdnje da Mitrović nije kriv.

Međutim, kao što je već pisano, u nalazu koji je u februaru 2014. izradio veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić sa dvojicom saobraćajnih inženjera navodi se da je Mitrović vozio oko 65 kilometara na čas, kao i to da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu.

Svoje nalaze Aleksandrić je potkrepio tvrdnjama da je Bojanić imala povrede na potkoljenici, a kojih nema u zapisniku sa obdukcije.

Tadašnja tužiteljka Milena Božović zatražila je poništaj vještačenja, ali i Aleksandrićevo zvanično izjašnjenje u ovom slučaju.

„Integritet vještaka je doveden u sumnju i medicinsko vještačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavo. Ono što je u njegovom nalazu potkoljenica – u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Aleksandrić navodi nema“, kazala je tada Božovićeva.

U zvaničnom izjašnjenju Ministarstvu pravde Aleksandrić je rekao da je permutovao povrede, piše u dokumentaciji u koju je Raskrikavanje imalo uvid.

OLAKŠAVAJUĆE OKOLNOSTI PO MITROVIĆA

Čitajući obrazloženje prvostepene presude u julu ove godine sudija Prvog osnovnog suda, Zorica Avramović rekla je da je na Mitrovićevoj strani bilo više olakšavajućih okolnosti. Jedna od njih je što je utvrđeno da je pokojna Andrea Bojanić ulicu prelazila na crveno svjetlo, a druga što Mitrović nije bio ranije osuđivan.

„Saobraćajna nesreća desila se 2013, kada je Mitrović imao 19 godina što je uticalo na to da se Mitroviću kao tada mlađem punoljetnom licu kazna neznatno umanji ispod zakonskog minimuma“, kazala je sudija Avramović na izricanju presude.

Kao što je Raskrikavanje već pisalo, sin Željka Mitrovića osuđen je šest godina nakon saobraćajne nesreće, a za četiri godine suđenja bilo je čak četiri sudska vještačenja.

Najviše sporenja bilo je oko toga kojom brzinom je Mitrović vozio i da li je Bojanić ulicu pretrčavala ili ne, a jedan vještak je čak naveo nepostojeću povredu na njenoj nozi kao argument da je trčala.

I samo tužilaštvo je ipak pripremilo teren za kaznu koju veliki dio javnosti smatra suviše blagom – naime, u optužnici su djela za koja se Mitrović tereti ublažena time što se tvrdi da je do nesreće došlo iz nehata za šta je propisano godinu dana zatvora.

Prema navodima iz optužnice, Mitrović je BMW u vlasništvu kompanije Pink 18. jula 2013. vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno više od 80 kilometara na čas. Piše i da je Mitrović prošao na zeleno svjetlo za automobile kada je naleteo na Andreu Bojanić koja je prelazila na crveno za pješake. Navodi se da je tijelo Andree Bojanić odbačeno 29 metara od mjesta udara, a da je Mitrović bez zaustavljanja „svjestan svog djela ostavio bez pomoći“ Andreu Bojanić koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mjesta.

JASNO DALI DO ZNANJA DA SU NA NAŠOJ STRANI Devet zemalja podupire ubrzani ulazak zapadnog Balkana u EU

SVE PREKO NAŠIH LEĐA: Evo koliko će nas koštati povećanje PDV-a! Rezultati su ŠOKANTNI!