in ,

PARLAMENT POKRENUO PROCEDURU Ukida se bezvizni režim za ovu balkansku državu, strah od domino efekta

Albanski predsjednik Iljir Meta, povodom odluke holandskog parlamenta, kaže da Tirana treba da uradi sve u njenoj moći kako odluka ne bi izazvala domino efekat.

Riječ je o zahtjevu holandskog parlamenta za suspenziju bezviznog režima sa Albanijom.
“Postupak holandskog parlamenta je bez presedana, jer koliko je meni poznato, do sada se nije dogodilo da postoji takav zahtjev za Zapadni Balkan i naše države. Razumije se, to je alarm i mi treba da pošaljemo snažne poruke o organizovanom kriminalu, koji nije zabrinjavajući samo u Holandiji, već i u drugim državama poput Velike Britanije“, istakao je Meta, prenela je MIA.

Albanija mora da ima tješnju saradnju sa Evropskom komisijom da se ne bi dogodila situacija koja bi dovela do negativne percepcije o Albaniji, rekao je Meta i dodao da ovaj slučaj govori da se “pojavljuju određene pojave koje mogu biti štetne i ranjive” za njegovu zemlju.

On je upozorio da postoji mogućnost da se Albanija može suočiti sa sličnim odlukama drugih zemalja članica EU.
“Bitno je da odgovorno reagujemo i prema našim građanima i prema međunarodnim partnerima“, rekao je Meta.

Četiri holandska poslanika inicirala su da se ukine privremeni bezvizni režim putovanja za albanske državljane u Šengenskoj zoni, a u sklopu borbe protiv organizivanog kriminala.

Prijedlog je usvojen u parlamentu Holandije 11. aprila, nakon čega će od holandske vlade tražiti da predloži Evropskoj komisiji da pokrene proceduru “vanredne kočnice”, koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja.

SULUDE TEORIJE ZAVJERE Šta su muslimani radili ispred Notre-Damea dok je katedrala bila u plamenu?

ŠOK ZA NOGOMETNU PLANETU Salah zatražio transfer iz Liverpoola. Ogorčen je!