in

Peku papriku za zimnicu, a ne znaju da zbog toga mogu platiti kazne: Prijeti im i zatvor!

Sezona pripreme zimnice uveliko je u toku

Sezona pripreme zimnice uveliko je u toku, miris pečenih paprika širi se po soliterima, dvorištima, parkovima… Međutim, Beograđani trebaju da znaju da zbog pečenja paprika mogu da budu novčano kažnjeni, pa čak i da završe u zatvoru!

Nije tajna da baš krajem septembra i početkom oktobra žitelji Beograda traže pogodno mjesto za pečenje paprika, bilo da je riječ o zelenim površinama ispred zgrada, u zajedničkom prostoru ili dvorištu, pa čak i na krovovima solitera.

Međutim, ovo baš i nije po propisima, pa kazna za pečenje paprika na terasi ili na neadekvatnoj javnoj površini iznosi 10.000 dinara, a ukoliko građani odbiju da plate, oni mogu da mijenjaju novčanu kaznu sa pet dana zatvora, piše Blic.

Mnogi građani crvene paprike peku u rernama i na električnim roštiljima, ali ajvar nije jeftin sport, naročito ako se pravi naveliko.

Da bi smanjili račune za struju još nabrekle od toplih dana i upotrebe klime, jedan dio se odlučuje na roštiljanje na otvorenom. I kunu se da je ukus bolji kada se paprika ispeče na drva.

Prethodnih godina na adresu komunalaca je u sezoni stizalo po nekoliko desetina prijava, najviše sa Čukarice, Novog Beograda, Palilule, Zemuna, Rakovice, mada se miris pečenih paprika mogao osjetiti i u najužem centru Beograda.

Nisu rijetki bili ni slučajevi kada su zbog pečenja paprika bili pozivani i vatrogasci. Bilo da se radilo o manjim požarima, bilo o lažnim uzbunama zbog komšija koje su uznemirili jaki mirisi u zgradama.

Kazne je moguće izbjeći pošto u Beogradu postoje lokacije na kojima je dozvoljeno roštiljanje, poput Ade Ciganlije. Međutim i tu treba biti oprezan jer ako palite vatru u blizini šume, možete biti kažnjeni sa 10.000 do 50.000 dinara.

(Blic.rs)

SKUPLJALI ORAHE, PA OSTAVILI CIJELI BALKAN U ČUDU Spolja obični, a kad su ih otvorili imali su šta i da vide

Svi pravimo ovu grešku sa bojlerom, zbog nje može doći do eksplozije koja nas može ubiti