in ,

Pjevači, košarkaši, komentatori, ovo su poznati koji su prešli na islam

Popularni crnogorski pjevač Bojan Tomović objavio je da je prešao na islam.

On je samo jedan u nizu poznatih iz regiona koji su odlučili promijeniti vjeru, a pročitajte koje osobe su izazvale mnogo bure u javnosti.
Najviše bure svakako pri prelasku iz hrišćanstva u islam izazvala je pjevačica Dunja Ilić, koja je to učinila 2012. Dunja je tada promijenila svoj način života i odlučila da promijeni vjeru i mjesto stanovanja. Iz Beograda je preselila u Sarajevo.

Rekla je da je islam najbolja odluka koju je donijela u životu i da je u islamu prepoznala ljepotu koju nije našla u pravoslavlju.

Na estradi najspominjanija ličnost koja je čak dva puta navodno mijenjala vjeru bio je folk pjevač Amir Rešić poznatiji kao Nino. Navodno je sa islama sredinom 1990-ih na vrhuncu slave prešao na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola.

U pravoslavlju je navodno ostao do 2004. godine kada se ponovo vratio u islam. Nino je umro 2007. godine.

Poznati sportski komentator Marjan Mijajlović prešao je na islam 2016. godine i postao – Mustafa. Bila je to vijest koja je šokirala javnost u BiH, ali i u Srbiji.
Rijetko je ko mogao očekivati tako velike promjene u životu omiljenog komentatora svih Bosanaca i Hercegovaca, onog koji je bh. nogometnoj reprezentaciji dao nadimak “Zmajevi”, po kojima ih danas prepoznaju.

Ova njegova odluka dočekana je s jedne strane sa odobrenjem, s druge sa osudom.

Bivši košarkaš Damir Mirković također je prešao na islam.

O razlozima zbog koji je to učinio, kaže da je jednostavno osjećao potrebu za duhovnošću. Promijenio je ime, postao je Abdulkerim.

“Nekako je sve podređeno materijalnom, a potrebno je svima malo više duhovnosti, empatije, razumijevanja, tih osjećanja, koja su kod mene presudila da potražim odgovore i dobio sam svoje mjesto. I danas se trudim da budem u tome koliko god mogu. Naravno, svi imamo uspone i padove, i često se ljudima prebacuje da oni koji su se vratili vjeri moraju biti savršeni, a zapravo je suprotno, ti ljudi moraju imati trening da bi održali svoje stanje”, navodi Mirković.

Slične životne puteve prošao je i Aleksandar Aco Seksan, koji se o životu u tom smislu i svrsi našeg postojanja zapitao u ratom zahvaćenom Sarajevu. Prihvatio je islam.

“O tim stvarima sam počeo da razmišljam u periodu kada smo svi generalno dijelili jedan težak dio života, dakle rat. To je stanje u kojem vidite da kao čovjek nemate mnogo mogućnosti da situaciju promijenite, već je stvar neke više sile. U tom periodu sam počeo razmišljati intenzivnije o vjeri, posmatrajući sudbine ljudi, njihovo stanje, svoje stanje, te situacije u kojima po nekoj logici stvari nisam trebao ostati živ, a izašao sam iz njih neogreban. Tako sam počeo razmišljati šta je suštinski naša svrha”, kaže Seksan.
Pjevač grupe „Macbeth” Igor Ražnatović svoje misli prema islamu usmjerio je također za vrijeme ratnih događanja.

Nakon prihvatanja islama odabrao je ime Hamza.

On je još davno kazao kako je presudan momenat njegovog povrtaka vjeri bio kada je tokom rata blizu njega eksplodirala granata ispaljena sa brda oko Sarajeva, a on nekim čudom ostao nepovrijeđen.

Otac RVI i nezaposlena majka nisu mogli ispuniti želju, ali bliznakinje Mulahusejnović ipak idu na ekskurziju…

Dijete iz pakla: Alisa uzela novac od roditelja, pa platila prijatelju da ih ubije