in

Pogledajte buduću dionicu Koridora 5C Buna – Počitelj snimljenu iz zraka

Dionica hercegovačkog autoputa između buduće petlje i mosta Počitelj i sela Hodbina kod Bune gradi se od maja 2018. godine

Dionica Buna – Počitelj dugačka je 7,2 kilometra, a karakterišu je relativna ravnica i krš, koštala je oko 32 miliona eura i za njenu funkcionalnost potreban je most Počitelj, koji je trenutno u izgradnji.

Dionica hercegovačkog autoputa između buduće petlje i mosta Počitelj i sela Hodbina kod Bune gradi se od maja 2018. godine. Kompanija “Hering” objavila je video snimljen dronom, a koji prikazuje cjelokupnu saobraćajnicu od početka do kraja.

Poddionica Buna – Počitelj duga je 7,2 kilometra i dio je dionice autoputa na Koridoru 5C Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 kilometra južno od sela Hodbina. Trasa autoputa je položena tako da ne presijeca gušće naseljena područja nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Trasa uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok, pišu “Nezavisne novine”.

Dionica Buna – Počitelj dugačka je 7,2 kilometra, a karakterišu je relativna ravnica i krš, koštala je oko 32 miliona eura i za njenu funkcionalnost potreban je most Počitelj, koji je trenutno u izgradnji.

Iako je gradnja trebala trajati 18 mjeseci, odnosno do juna 2020., rokovi su evidentno probijeni. Ipak, krajem septembra obavljeno je probno postavljanje asfalta, koje je svojevrsna najava početka posljednje faze radova.

Trasa počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbine i ne presijeca gušće naseljena područja nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj, pojašnjeno je iz “Autocesta FBiH”.

Ugovor koji je “Hering” potpisao u maju 2018. godine s JP “Autoceste FBiH”, vrijedan je 25,7 miliona eura, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija “Aecom S.L.U.” iz Španije.

<iframe width=”750″ height=”447″ src=”https://www.youtube.com/embed/Poqvw5mMP5w” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

DRAMATIČNO SAOPĆENJE I POZIV U POMOĆ “Bihać gori…”!?

NE ZNA ČOVJEK BIL’ SE SMIJAO ILI PLAKAO Pogledajte šta priča ministar obrazovanja Kantona Sarajevo