in , , ,

Pojavile su se grozne informacije: Gorivo u BiH ponovo poskupljuje?!

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice snažno porasle, dosegnuvši najviše nivoe od novembra prošle godine, jer se članice OPEC-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje i jer je Saudijska Arabija najavila i daljnje rezove.

Stručnjaci tvrde da bi, kao posljedica ovih trendova, gorivo u BiH moglo poskupjeti.“Konstantan rast cijena nafte od početka godine mogoa bi natjerati naše privređivače da sukladno povećaju cijene goriva prema 2.50 KM”, kaže naš izvor.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 6,8 posto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 posto, na 55,60 dolara.

Skok cijena nafte na najviše razine od lanjskog novmebra zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora u o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Uz to, vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija najavila je da će u martu smanjiti proizvodnju za daljnjih pola milona barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Dodatnu podršku cijenama pružilo je zatvaranje dijela saudijskog polja Safanija, najvećeg naftnog polja na moru s proizvodnim kapacitetom nešto većim od milion barela dnevno.

Prema navodima Reutersa, dio polja zatvoren je prije otprilike dvije sedmice i trenutno nije jasno kada će ponovo proraditi punim kapacitetom, prenosi SEEbiz.

Američke sankcije Venezueli i Iranu također ograničavaju ponudu nafte na svjetskim tržištima, a u takvom okruženju analitičari investicijske Bank of America Merrill Lynch procjenjuju da bi OPEC u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju na tržište mogao plasirati 2,5 miliona barela nafte dnevno manje nego u istom periodu prošle godine.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o napretku trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, nakon lanjskog carinskog rata koji je poremetio svjetske trgovinske tokove i izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Ako se uskoro postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvije najveće ekonomije mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati, što bi utjecalo i na potražnju za energentima.

Naime, već se duže vrijeme usporava rast najvećih svjetskih ekonomija, posebno kineskog i eurozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, među ostalim, i naftom.

Zbog toga će i u idućem razdoblju podaci o kretanjima u najvećim svjetskim ekonomijama najviše utjecati na cijene nafte, kao i podaci o kretanju proizvodnje ‘crnog zlata’ u članicama OPEC-a, ali i u SAD-u.

Tako je kompaniaj Baker Hughes u petak objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u porastao treći put u posljednje četiri sedmice.Broj aktivnih postrojenja povećan je prošloe sedmice za njih 3, na ukupno 857. To je manji broj u odnosu na početak godine, ali znatno veći nego prije godinu dana, kada je bilo aktivno oko 790 postrojenja.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u dosegla je početkom godine rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga, ali i zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.

Objavljena fantastična vremenska prognoza za naredna četiri dana: Pa ovo se čekalo!

Sjajna prilika za nezaposlene u BiH. Država zapošljava: Plate i do 1.700 maraka…