in , ,

Pompeo u sred Zagreba lupio političku šamarčinu Plenkoviću i Čoviću zbog BiH

Nakon današnjeg sastanka u Dubrovniku, hrvatski premijer Andrej Plenković i šef američke diplomatije Mike Pompeo obratili su se novinarima.

Mada je hrvatski premijer Plenković izričito naglasio kako je razgovarao o konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda u BiH, državni sekretar Pompeo u svom govoru Bosnu i Hercegovinu nije ni spomenuo u tom kontekstu.

Izgovorio je samo jednu rečenicu u kojoj se spominje BiH. Kazao je da je sa premijerom Plenkovićem razgovarao o načinima da se potakne “zapadna integracija” Bosne i Hercegovine. (“We have discussed further ways of encouraging the western integration of Bosnia and Herzegovina”)

Nakon obraćanja Mikea Pompea i Andreja Plenkovića, uslijedila su pitanja novinara na koja je odgovarao premijer Plenković. Jedno od pitanja odnosilo se na BiH i navodnu neravnopravnost Hrvata, ali državni sekretar SAD-a nije želio komentirati ovo pitanje. Na to pitanje ponovo je odgovorio Andrej Plenković, standardnim frazama kako treba osigurati ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

POLITIČARI KRŠE PRAVILA: Na stranačkim “druženjima” niko ne nosi maske, dok se u školama to izričito zahtijeva!

Erdogan dao zastrašujuću izjavu: Opći rat na vidiku