in

Pored ove biljke ni jedan lijek vam neće biti potreban: Liječi gastritis, čisti krv i pomaže kod srčanih bolesti!

Hajdučka trava je višegodišnja biljka koja spada u red najljekovitijih. 

Mnogo puta se pokazala kao korisna u hitnim situacijama gdje je bilo neophodno da se zaustavi krvarenje i zacijele rane.

 

Uglavnom cvjeta pored puta, na pašnjacima, livadama. Pored mogućnosti da vam krasi baštu, hajdučka trava je dobro poznata u narodnoj medicini.

Hajdučku travu svako treba da ima u svojoj bašti. Ako nemate baštu možete je gajiti u saksiji na terasi ili manjim teglama.

Ova biljka smiruje mišiće i liječi grčeve ( djeluje antispazmatski ), omogućava ispuštanje gasova iz organizma, djeluje protivupalno i uništava gliste u crijevima.

Snižava krvni pritisak, smiruje probavne smetnje, poput nadutosti, zatvora, želudačnih tegoba.

Čisti i jača krv i probavne organe, a efikasna je u liječenju jetre, slezene, gušterače, žutice, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, nesanice, raznih osipa i čireva.

Najčešće se koristi za zaustavljanje krvarenja i liječenje rana. Recimo, možete da stavite svježe ili osušeno cvijeće ove biljke na ranu koja krvari i naravno da pritisnete. Uglavnom nakon samo 10-30 sekundi rana će prestati sa krvarenjemm naravno ovo zavisi od veličine posjekotine. Pored toga služi i za uklanjanje bola na ranama i sprječava infekcije.

Neki ljudi žvaću svježe listove ove biljke kako bi ublažili zubobolju.

Takođe se koristi i u kulinarstvu. Svježe lišće često se koristi u različitim vrstama salate.

Hajdučka trava je sjajna za čišćenje kože pogotovo kod osoba koji imaju problem sa masnom kožom. Sipajte 2 čaše ključale vode preko 1 šolje sušenog cvijeća hajdučke trave , ohladite, procjedite i nanesite na kožu. Ovo će takođe umiriti kožu i smanjiti iritacije.

Hajdučka trava može da olakša bolne menstruacije. Po navodima sajta BHRT ova biljka sadrži jedinjenja koja se nazivaju tanini, koja pomažu prilikom sužavanja krvnih sudova.

Najbolje je piti čaj od hajdučke trave barem jedom dnevno.

Ovako se priprema:

 

Sastojci:

  • 1 supena kašika sušene hajdučke trave
  • 1 šolja ključale vode
  • Kriška limuna

 

Priprema čaja:

 

  • Ubacite sušenu travu u šolju ključale vode
  • Ostavite 10 minuta da odstoji
  • Iscjedite i odstranite lišće
  • Po sopstvenom ukusu dodajte krišku limuna ili malo meda

Katastrofalan poraz Milorada Dodika: Ovo mijenja sve

Uznemirujuće obraćanje Angele Merkel: Ovo nije zabilježene u historiji