POTEZ VRIJEDAN DIVLJENJA Britanci odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

0
POTEZ VRIJEDAN DIVLJENJA Britanci odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici
POTEZ VRIJEDAN DIVLJENJA Britanci odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

Ured gradonačelnika Grada Oxford u Engleskoj upriličit će obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2018. godine u 11.00 sati po lokalnom vremenu u Gradskoj vijećnici.

“Građani Oxforda pozvani su da zajedno odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, kao i preživjelim osobama, kao i da obećamo da ćemo u Velikoj Britaniji stvoriti bolje, jače i više jedinstveno društvo”, navodi se na internet stranici Grada Oxforda.

Gradonačelnik Oxforda Colin Cook je rekao da se nada da će građani Oxforda pridružiti mu se u sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici i da će zajedno odati počast ubijenim civilima.

Ove godine tema je “Pokazati hrabrost” i podijeliti priče onih koji su odbili napadati one druge, kao i onih koji su se opirali, koji su poduzeli nevjerovatne postipke i pokazali hrabrost u najtežim vremenima.

Lokalna umjetnica Katie Taylor izložit će svoje radove za Memorijalni centar Srebrenica, koje je finansirao Grad Oxford, a radovi će biti izloženi u Gradskoj vijećnici tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici od 8. do 15. jula 2018. godine.

Projekat uključuje štampanje 8.372 pojedinačno označene poslovne karetice koje sadrže informacije o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine kao i objašnjenje ove izložbe.

“Svaka kartica podsjeća nas na svaku žrtvu genocida u Srebrenici bez pominjanja njihovih imena i prezimena. Poslovne kartice predstavljaju identitet, status i mogućnost ostvarivanja kontakta. Mnogi od ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi se u saopćenju Ureda gradonačelnika – prenosi Radio Sarajevo.

Od 11. jula umjetnica će dijeliti ove kartice na javnim mjestima kako bi metaforički ekshumirala svaku žrtvu i podsjetila javnost na njihovu žrtvu. To će biti znak sjećanja čiji je cilj podići svijest na posljedice koje mržnja i zločin iz mržnje može napraviti.

Za više informacija o ovom događaju posjetite web stranicu umjetnice Katie Taylor.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.