in

Poznati TV voditelj obračunao se sa Gretom Thunberg: Dosad se niko nije usudio da joj ovako nešto kaže!

Britanski voditelj TV emisije o automobilima Jeremy Clarkson obrušio se komentarima na šesnaestogodišnju klimatsku aktivistkinju Gretu Thunberg, a između ostalog, poručio joj je da bude dobra djevojčica i umukne.

– Evo ti jedne ideje, vrati se u školu što prije i naporno radi na časovima nauke, jer će nauka na kraju riješiti problem, a mrštenje i nervozno vrištanje svakih pet minuta neće – poručio je Clarkson tinejdžerki.
Clarkson, poznat po tome što ne bira riječi, ispalio je salvu komentara na račun mlade Šveđanke poslije njenog strastvenog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama prošle sedmice u Njujorku.

– Kad tinejdžerka ima ljutit i plačljiv ispad, većina roditelja je pošalje u njenu sobu da se smiri. No, kada je šesnaestogodišnja Greta Thunberg izašla na binu u UN-u i izvela potpuni adolescentski nervni slom, dobila je zaglušujući aplauz, ali ne i od mene. Žao mi je, gospođice Thunberg, ali kako se ti bacaš na moju generaciju, moraš da prihvatiš da se ja bacim na tvoju. Mi smo vam dali mobilne telefone, laptope i internet. Mi smo stvorili društvene medije koje svakodnevno koristite i mi upravljamo bankama koje to sve plaćaju – napisao je Clarkson.

Dodao je, braneći svoju, a obrušavajući se na Gretinu generaciju, da nijedan šesnaestogodišnjak nije doprinio ničemu što zapravo koristi.

– A šta je s tabletama koje uzimaš kada te boli glava? Šta je s čistom vodom koja teče iz tvoje česme, hranom? Šta je sa misijama pomoći u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta? Razmisli o svim filmovima u kojima si uživala, a snimili su ih odrasli – dodao je Clarkson.

Koristeći “ratni poklič” Thunberg iz njenog govora u UN-u “Kako se usuđujete!?”, Clarkson je pokušao da rasturi njenu argumentaciju spomenuvši jedrilicu koju posjeduje njena porodica.
– Kako se usuđuješ da doputuješ do Amerike jahtom od ugljikovih vlakana, koju nisi ti napravila, a koštala je 15 miliona eura, koje ti nisi zaradila, i koja ima rezervni dizelski motor, a nisi ga ni spomenula – napisao je Clarkson.

Rekao je da je Greta razmažena, jer svoje ideje prenosi i na roditelje, koji, umjesto da se ponesu kao razumni roditelji i ignoriraju je, klimaju glavom na njene zahtjeve.

– Trebalo je da ti kažu da je život tragičan. Neki se rode pametni, a neki glupi. Neki su lijepi, a neki nisu. Neki imaju bogate roditelje koji im daju sve osim ljubavi, a neki imaju siromašne koji nemaju šta da im daju osim ljubavi. Sad umukni, svijet je takav, uvijek je bio takav, a udaranje šakom od stol neće ništa promijeniti. Saznat ćeš to kad budeš imala nekoliko godina više nego sada – poručio je Clarkson.

Napisao je da se s Gretom Thunberg “slaže da se svijet zagrijava” i da “možda čovjek ima nešto s tim, i da nema sumnje da pustinja guta naselja u Africi i na Bliskom istoku, a da je Evropa suočena s nezamislivom izbjegličkom krizom te da nešto treba učiniti po tom pitanju”.

Greta Thunberg postala je poznata, jer je prošle godine prestala da petkom ide u školu, već je tada protestirala ispred zgrade parlamenta Švedske. Potom su joj se pridružili drugi učenici i pokrenuli akciju “Petkom za budućnost”, koja je prerasla u masovne proteste širom svijeta, svakog petka, u kojima se od država zahtijeva akcija protiv klimatskih promjena.

“Nedostaješ već 33 godine…” Branko Đurić Đuro emotivnim riječima prisjetio se druga Dražena Ričla

Potvrđena informacija koja će odjeknuti poput bombe: Azmir Husić doveo legendarnog reprezetativca BiH na čelo stručnog štaba Tuzla Citya!