Izetbegović, Foto: Fena

Poznato koliku će platu dobijati?! Bakir Izetbegović se nije prijavio na biro, ali je izgleda sebi pronašao posao…

Posljednje Vijesti

Ako SDA dobije tri delegata, Izetbegović ide za predsjedavajućeg Doma naroda BiH i plaću višu od 5.000 KM, ili će profesionalizirati status predsjednika SDA

Ja sam na birou kroz tri do četiri dana, izjavio je Bakir Izetbegović 16. novembra prošle godine.

Ali, kako javlja „Dnevni avaz“, bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA ni nakon dva i po mjeseca nije ispunio svoje obećanje, odnosno nije se prijavio kao nezaposlena osoba u Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

To je nezvanično potvrđeno iz ove službe, iako se u nekoliko navrata, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, pokušavalo dobiti zvaničan odgovor.

S obzirom na to da se radi o javnoj ličnosti, koja je sama najavila da će se prijaviti na biro, ta je informacija od interesa javnosti. Ali, iz Službe su se pozvali na Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, prema kojem takve informacije nisu dostupne javnosti, bez obzira na to o kome se radi.

Prvi upit poslan je 20. novembra 2018. godine. Odgovor je bio negativan, a deset dana nakon toga, ponovo je poslan isti upit. Odgovor je ponovo isti.

Tri delegata

Kako piše Avaz, Izetbegović uopće nema namjeru da se prijavljuje na biro. Prema njihovim informacijama, njegov plan jeste da se „zaposli“ u Dom naroda Parlamenta BiH, ali samo ako SDA dobije tri delegata kako bi on mogao biti izabran za predsjedavajućeg. U tom slučaju, Izetbegovićeva plata bila bi viša od 5.000 maraka.

Ako SDA ne dobije tri delegata, Izetbegović će profesionalizirati svoj status predsjednika stranke te tako biti prijavljen kao zaposlenik u SDA. Kolika bi mu plaća bila u tom slučaju, nije poznato.

Izgubio zdravstveno osiguranje

Izetbegović se nije u roku od 30 dana prijavio u Službu za zapošljavanje. S obzirom na to, Izetbegović je izgubio i pravo na zdravstveno osiguranje, koje mu se omogućava kao nezaposlenoj osobi.

Leave your vote