in

Predsjednik Ustavnog suda BiH govori koliko se često viđa sa Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem

Neprovođenje odluka Ustavnog suda NoH predstavlja djelo rušenja ustavno-pravnog poretka zemlje, kazao je predsjedni Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević, gostujući na Face TV.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH o svakoj neprovedenoj odluci obavještava Tužilaštvo BiH. Međutim, u pojedinim slučajevima, kao što je primjer odluke o 9. januaru kao danu RS-a, Tužilaštvo se “sudara” sa pitanjem prava na mišljenje.

– Recimo, kada sam bio u Njemačkoj, razgovarao sam sa članovima Ustavnog suda te države. Pitao sam ih šta oni rade kada nadležne institucije ne provode njihove odluke. Oni su mi tražili da ponovim pitanje, jer ga nisu razumjeli, jer je za njih nepojmljivo da se odluke Ustavnog suda ne provode, kazao je Knežević.

Govoreći o odluci u vezi sa 9. januarom, kazao je kako je iz Zakona o praznicima odlukom Ustavnog suda izbrisana alineja koja govori da je to dan RS-a, te samim tim taj datum više nije dan tog entiteta.

– Ja sam im u Narodnoj skupštini govorio: “Ljudi, izaberite bilo koji datum i odredite ga kao Dan RS-a i nema nikakvih problema, ali to ne može biti 9. januar”. Međutim, nisu me slušali. Ustavni sud BiH nema ništa protiv da RS ima svoj dan, ali to ne može biti 9. januar, jer smo donijeli takvu odluku, dodao je prvi čovjek najviše pravosudne instance u BiH.

Podsjetio je da je prilikom glasanja o ovoj apelaciji izdvojio svoje mišljenje.

– Ja sam tada bio protiv te odluke i izdvojio sam svoje mišljenje. Međutim, bez obzira na to šta sam mislio u procesu donošenja, ta odluka je donesena i ja kao član Ustavnog suda i trenutno kao predsjednik ove pravosudne institucije, poštujem tu odluku, jer to je odluka Ustavnog suda, napomenuo je Knežević.

Kazao je da svakodnevno trpi političke pritiske, ali da se ne obazire na njih i da ga oni ne brinu.

– Kao što vidite, nisam nimalo smršao zbog tih pritisaka. Ti pritisci se ogledaju u izjavama po medijima. Znam da se u tim slučajevima radi o političkom djelovanju. Međutim, niko me nikada nije lično nazvao kako bi uticao na donošenje neke odluke, odnosno na moje glasanje prilikom odlučivanja, izjavio je Knežević.

Opisao je i svoj odnos sa liderima nekih od najjačih stranaka u BiH.

– Sa Dodikom se vidim jednom godišnje na nekom prijemu, sa Izetbegovićem se već dvije i po godine dogovaramo da popijemo kafu, onako nevezano, a sa Čovićem sam se vidio jednom u životu, kada smo mi iz Ustavnog suda bili u posjeti kod njega dok je bio član Predsjedništva BiH, kazao je Knežević.

WHO: Zabrinjavajuća brzina prenošenja zaraze u Evropi

Nudite li torte, šminkanje ili odjeću na društvenim mrežama, inspekcija bi vam mogla pokucati na vrata