in , ,

Predsjedništvo BiH prihvatilo iznenadni poziv iz Pariza

Doneseno niz zaključaka

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo poziv predsjednika Pariskog mirovnog foruma Paskala Lamija za učešće na Pariskom mirovnom forumu, koji će se održati od 11. do 13. novembra 2020. godine u Parizu. Delegaciju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je učešće BiH u dijelu procesa Ubrzane vazdušne mobilnosti /RAM/, za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, koji se odnosi na odobravanje prihvata ili preleta preko državnog vazdušnog prostora vazdušnih transportnih sredstava, koja prevoze medicinski materijal i opremu namijenjenu suzbijanju epidemije virusa korona.

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu primilo je k` znanju informaciju Ministarstva odbrane BiH o pozivu za pristupanje procesu RAM od Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu.

Predsjedništvo BiH je zadužilo državnog ministra odbrane Sifeta Podžića da, u ime BiH, uputi Vrhovnoj komandi savezničkih snaga za Evropu odgovor na poziv za pristupanje procesu Ubrzane vazdušne mobilnosti.

U odgovoru će biti iskazana spremnost BiH da u okviru RAM procesa, u roku od 72 časa od dobijanja zahtjeva, sprovede procedure odobravanja prihvata ili preleta preko vazdušnog prostora BiH vazdušnih transportnih sredstava koja prevoze medicinski materijal i opremu namijenjenu suzbijanju epidemije virusa korona, te spremnost da će vazdušna transportna sredstva imati status kako je to predviđeno RAM procesom.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima, zbog opasnosti od širenja virusa korona u privremenom ustupanju 12 kontejnera na području Republike Srpske, 12 kontejnera na području Zapadnohercegovačkog kantona.

Takođe su ustupljena dva kontejnera na području opština Glamoč i Kupres, šest kontejnera za Univerzitetsku kliničku bolnicu u Mostaru, dva kontejnera za Dom zdravlja Mostar i jedan kontejner na području Prozor-Rama.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju više međunarodnih sporazuma među kojima je Sporazum o zajmu Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine primjenom Višefaznog programskog pristupa između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ za Projekat poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća /READP/.

Na današnjoj jednici donesena je odluka o prihvatanju sporazuma o grantu i Amandmana sedam na Sporazum o finansiranju zaključen između KFV-a i BiH u iznosu od 5.000.000 eura za projekat ublažavanja uticaja COVID-19 za mikro, mala i srednja preduzeća putem Evropskog fonda za BiH kao i Sporazuma o readmisiji između Savjeta ministara BiH i Pakistana.

Djevojka ga ostavila, njegova osveta na Facebooku nasmijala mnoge

Iz Elektroprivrede BiH stižu loše vijesti za potrošače električne energije