in ,

Preminula jedna od najboljih glumica! Rođena je u Sarajevu, ali je svojim talentom osvojila CIJELI Balkan!

Dramska umjetnica Vesna Starčević Smiljanić, dugogodišnja članica pozorišta “Gavella”, preminula je u 95. godini u srijedu, 8. maja u Zagrebu.

Vesna Starčević Smiljanić rođena je 1924. u Sarajevu, a studij glume upisala je 1950., u prvoj generaciji polaznika Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
Tokom cijele glumačke karijere bila je vezana uz Zagrebačko dramsko kazalište, današnje Gradsko dramsko kazalište “Gavella”.

Nekoliko godina radila je i kao nastavnica scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti, gdje ju je, kao svoju asistenticu, doveo njen omiljeni profesor dr. Branko Gavella.

Kako ističu iz Gavelle, Vesna Starčević Smiljanić svojom je glumačkom osobnošću od 1955. do 1991. činila neizostavni dio toga pozorišta igrajući i u nekima od nezaobilaznih naslova u njegovoj istoriji, prenosi Hina.

Zapažene uloge ostvarila je u predstavama “Kako vam drago”, “Macbeth”, “Henry IV.” i “Richard III.” W. Shakespearea, “Takva ljubav” P. Kohouta, “Skup” i “Tirena” M. Držića, “Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh” I. Ivanca, “Divota prašine” V. Kaleba, “Galeb” A. P. Čehova, “Bobo” V. Kljakovića, “Završna trka” P. Ustinova, “Gospođa ministarka” i “Narodni poslanik” B. Nušića, “Hinkemann” E. Tollera, “Šest lica traže autora” L. Pirandella, “Zmaj” E. Švarca, “Veliki val” M. Matić-Halle, “Neprijatelj naroda” H. Ibsena, “Ptice bez jata” D. Roksandića, “Matoš i mi” T. Ladana, “Heretik” I. Supeka, “Dantonova smrt” G. Büchnera i “Glorija” R. Marinkovića.

Igrala je i u legendarnom “Kraljevu” Miroslava Krleže, koje je u režiji Dine Radojevića od 1970. do 1982. odigrano 173 puta, kao i u “Samoubici” i “Mandatu” N. Erdmana, “Klupku” P. Budaka, “Höderlinu” P. Weissa, “U guštari velegrada” i “Švejku u Drugom svjetskom ratu” B. Brechta, “Pričama iz Bečke šume” Ő. von Horvátha, koje su u režiji K. Spaića igrale više od 100 puta, te u predstavama “U pozadini” M. Feldmana, “Maškarate ispod kuplja” I. Vojnovića, “Povratak” S. Tucića, “Surove kazališne priče ili priče iz naše šume” D. Jelačića Bužimskog, “Pustolov pred vratima” M. Begovića.
Tu su i Krležini “Gospoda Glembajevi” u režiji Petra Večeka odigrani 160 puta, kao i “U agoniji”, “Maske na paragrafima” J. Kosora te “Hrvatski slavuj” B. Vujčića.

Posljednji ispraćaj Vesne Starčević Smiljanić biće u petak, 10. maja 2019. u 16.20 sati na Krematoriju u Zagrebu, a komemoracija u pozorišta “Gavella” u četvrtak, 23. maja 2019. u 11 sati.

Ambasadorica Poljske DEMOLIRALA Dodika! Ovakvo nešto mu dosad NIJEDAN evropski lider nije rekao!

OVO TV-KAMERE NISU SNIMILE Dječak utrčao na teren i došao do Messija. Sve mu je pokazao…