in

Prenosi li se koronavirus putem ambalaža iz prodavnica? Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) dala odgovor

Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika od zaraze koronavirusom tim povodom.

– Uvjeravamo vas da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana sa prenošenjem koronavirusa – objavila je FDA na svom Twitter nalogu.

Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus na kartonskim površinama zadržava do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, savjet je da se ambalaža iz prodavnica ne pere.

– Mogućnost da neko “ostavi“ dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo je mala i na to gledam kao na “hipotetički rizik” – kaže naučnik Lojd-Smit (Loyd-Smith), koji dodaje da je pažljiv i da redovno pere ruke.

Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu, kad je objavljena studija u časopisu “New England Journal of Medicine”.

– Studija je pokazala da se pod određenim uvjetima u laboratoriju, koji su na neki način vještački, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu te dva-tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku – kaže Lojd-Smit.

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu da umrtve virus, poput sunca ili dezinfekcionih sredstava, niti je određivao promjenu količine virusa tokom vremena, kaže Lojd-Smit.

Ako imate naročitu potrebu da se usmjerite na nešto što će stvoriti presudnu razliku, stručnjaci savjetuju da je važnije da “fanatično“ perete ili dezinficirate ruke nakon svakog mogućeg kontakta.

Privremeno se otvara Međunarodni aerodrom Sarajevo, radi povratka državljana Bosne i Hercegovine

Ukupan broj Starlink satelita prešao 400: Uskoro će uslijediti testiranje satelitske mreže!