in ,

PRESEDAN NEZAPAMĆEN U HISTORIJI Evo ko bi mogao biti novi predsjednik Amerike

Predsjednik Trump je prije nekoliko dana objavio da je pozitivan na Covid-19 te da ide u karantin kako bi smjesta započeo proces oporavka

Kao i dvojica američkih predsjednika prije njega, Donald Trump bi mogao privremeno da preda vlast svom potpredsedniku Mike Pence-u ako se pokaže da nije sposoban da obavlja dužnost zbog nekog medicinskog postupka ili liječenja i oporavka od korona virusa.

Predsjednik Trump je prije nekoliko dana objavio da je pozitivan na Covid-19 te da ide u karantin kako bi smjesta započeo proces oporavka. U međuvremenu je prebačen i u bolnicu gdje prima terapiju.

Prema odlomku 3 25. amandmana američkog Ustava usvojenog 1967. nakon atentata na predsjednika Johna Kennedya 1963. godine, Trump bi pisanim putem mogao izjaviti da nije sposoban da izvršava svoje obveze.

I ako bi Trump ostao na funkciji, potpredsjednik Mike Pence bi postao vršitelj dužnosti predsjednika. Predsjednik bi ponovo dobio sva ovlaštenja nakon što pisanim putem izjavi da je ponovo sposoban da ih obavlja.

Četvrti odlomak 25. amandmana nudi mogućnost da se predsjednik liši svih dužnosti ako, na primjer, njegov kabinet smatra da je postao nesposoban za obavljanje predsjedničkih dužnosti, ali on do sada nikada nije bio aktiviran.

Presedani

Predsjednik Ronald Reagan se 13. jula 1985. nakon kolonoskopije odlučio na hirurški zahvat kako bi ljekari uklonili pretkancerogenu leziju. Potpisao je pismo, ne pozivajući se posebno na odlomak 3, da je svjestan njegovih odredbi. Potpredsjednik George W. Bush bio je vršitelj dužnosti predsjednika gotovo osam sati, od 11:28 ujutru do 19:22 naveče, kada je Reagan potpisao pismo u kojem se izjasnio da je sposoban ponovo da preuzme dužnost.

Predsjednik George W. Bush se 29. juna 2002.. prije kolonoskopije, pozvao na odlomak 3 i privremeno predao ovlaštenja potpredsjedniku Dicku Cheneyu. Cheneyi je bio vršitelj dužnosti predsjednika od 7:09 do 9:24.

Bush se potom 21. jula 2007. ponovo pozvao na odlomak 3, prije još jedne kolonoskopije, a Cheney je bio privremeni predsjednik od 7:16 do 9:21.

NOVA JEZIVA NESREĆA U BIH Preminuo motociklista, djevojka teško povrijeđena

KATASTROFA DOLAZI U BIH Analitičari upozorili: Spremite se na najgore