in

Prijedlog kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva: Samoizolacija svih putnika bez obzira odakle dolaze!

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zbog koronavirusa predlaže da Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira provođenje mjera koja se odnose na samoizolaciju svih putnika bez obzira odakle dolaze u našu zemlju i bez obzira jesu li stranci ili državljani BiH.

U BiH do sada su na snazi mjere koje su podrazumijevale potpunu zabranu ulaska državljanima Italije, Irana, Južne Koreje i dijelova Kine te naredbu za samoizolaciju svima koji dolaze iz Španije, Njemačke i Francuske.

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija koronavirus jučer proglasila pandemijom Krizni štab FBiH predlaže mjere.

Tako se sada radi na tome da se privremeno ograniči kretanje svih koji dolaze u BiH. Tako bi se mjere samoizolacije za 14 dana sada trebale proširiti na sve one koji u BiH dolaze iz bilo kojeg dijela svijeta, bez obzira jesu li stranci ili državljani BiH.

Provođenje ovih mjera predlaže se kako bi se maksimalno spriječilo širenje koronavirusa.

“Imajući u vidu ovlasti Ministarstva civilnih poslova, te aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovine, potrebno je žurno reagirati i iskoordinirati mjere, kako je naprijed navedeno, a radi osiguranja jednakog postupanja u ovoj situaciji na području cijele Bosne i Hercegovine”, navodi se obavijesti Kriznog štaba FBiH Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Sada se očekuje da državni nivo, a prije svega Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo sigurnosti potvrde tu odluku.

Lijepa vijest: BiH najsigurnija zemlja u Evropi protiv koronavirusa

Crne laži o koronavirusu koje su se munjevitom brzinom proširile cijelom Italijom