in ,

Produžen pritvor ubicama Edina Zejćirovića

Njima je trajanje pritvora produženo za još dva mjeseca imajući u vidu kaznena djela za koja se terete.

Postupivši po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz novembra prošle godine.

Njima je trajanje pritvora produženo za još dva mjeseca imajući u vidu kaznena djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi, kako je ocijenjeno, njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Dokazana opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju kaznenih djela bio nedostupan organima gonjenja, priopćilo je u petak Tužiteljstvo Distrikta.

U priopćenju se navodi kako Tužiteljstvo Distrikta tokom zadnjih mjeseci istovremeno procesuira više slučajeva najtežih krvnih delikata, koji su se u vrlo kratkom vremenskom razmaku desili na ovom području krajem prošle i tokom ove godine.

Radi uspješnog vođenja kaznenog postupka u kazneno-popravne zavode upućen je veći broj osumnjičenih odnosno optuženih osoba. Šestorica od njih optužena su za kaznena djela ubistva, od čega petorica za ubistva na svirep način.

Pored optuženih u slučaju Zejćirović, za svirepo ubistvo optužen je i Dalibor Jovičević kojega se tereti da je početkom godine udarcima tvrdim predmetom – dijelom automatske puške, lišio života oca Slavka Jovičevića, dok je Dušan Ilić optužen za ubistvo Slavena Marčete izvršeno automobilom u maju ove godine.

Zastupanjem optužbe u slučajevima ubistava Tužiteljstvo bi tokom suđenja moglo izvesti više od pet stotina dokaza pribavljenih u izuzetno opsežnim i složenim istragama okončanim u proteklih nekoliko mjeseci. Među dokazima su i predmeti korišteni pri izvršenju kaznenih djela za koje je Tužiteljstvo u optužnicama predložilo trajno oduzimanje.

To su: automobil Peugeot 607, mobilni telefon i kliješta – vlasništvo optuženog Halilovića, te automatska puška marke CZ s dva okvira od po trideset metaka i nož metalnog sječiva, za koje je podnesen prijedlog za oduzimanje od optuženog Jovičevića. Iako nije u vlasništvu optuženog Ilića, nego preduzeća Zoka Plastika d.o.o. Brčko, Tužiteljstvo je predložilo oduzimanje i automobila Audi VII, ocijenivši da to zahtijevaju interesi opće sigurnosti i morala, navodi se u priopćenju Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina

Fikretu Abdiću produžen pritvor