in

Prva predsjednička debata Trumpa i Bidena: Uzavrela retorika i lični napadi

Predsjednik SAD Donald Trump i njegov izazivač Joe Biden žestoko su se sukobili u jednoj od najhotičnijih rasprava kandidata za Bijelu kuću u posljednjih nekoliko godina.

U dvoboju koji je prekidan ljutitom vikom i prozivanjem, oni su raspravljali o pandemiji, nasilju na protestima, ekonomiji, pa čak i svojim porodicama.

Ovaj 90-minutni forum u Klivlednu u državi Ohio bio je prvi od tri između njih dvojice.

Ispitivanja javnog mnijenja pred debatu pokazala su da Biden ima prednost u odnosu na Trumpa, 35 dana do izbora. No, ankete u nekolicini država s neodlučnim ishod pokazale su da će birači zapravo odlučiti o glasanju nakon nadmetanja kandidata uživo.

Razgovarali o šest tema

Zbog pandemije koronavirusa, debata u utorak navečer na Univerzitetu Case Western Reserve imala je ograničenu i socijalno distanciranu publiku, a tradicionalno rukovanje je preskočeno.

Forum se usredotočio na šest tema u 15-minutnim segmentima – prošlost kandidata, Vrhovni sud, pandemiju, rasne proteste i nasilje u gradovima, integritet izbora i ekonomiju.

Rasprava je prekidana ličnim uvredama. Biden (77) je nazvao Trumpa (74) “klaunom”, optuživši ga za poticanje “rasističke mržnje” i označivši ga “Putinovim psićem”.

Također je rekao suparniku: “Ti si najgori predsjednik kojeg je Amerika ikad imala.” Kako su stvari postajale još ličnije, Trump je govorio o tome da Bidenov sin koristi droge.

Kandidati su stalno prekidali jedan drugoga. U tome je prednjačio Trump koji nije dopuštao Bidenu da u potpunosti odgovori na svoja pitanja. U jednom trenutku Biden mu je rekao da začepi, ali to nije omelo Trumpa pa je on nastavio po svom.

Nazvali jedan drugog lažovom

Dok su se prepirali oko zdravstvene zaštite, Trump je optužio svog suparnika da je priklonjen socijalistima u njegovoj stranci, rekavši: “Dominirat će nad tobom, Joe, znaš to.”

– Trenutno sam Demokratska stranka – uzvratio je Biden.

Dodao je da je „sve što Trump sada govori jednostavno laž“.

– Nisam ovdje da bih prozivao njegove laži. Svi znaju da je lažov – rekao je Biden.

Trump je uzvratio istom mjerom: “Joe, ti si lažov.”

Rekao za Trumpa da je “klaun”

Najgori sukobi dogodili su se kad su kandidati raspravljali o svojim porodicama.

Predsjednik se u jednom trenutku zapitao zašto je firma koju je osnovao sin njegovog izazivača Hunter Bidena dobila 3,5 miliona dolara od moskovskog milijardera, što se navodi u izvještaju koji su objavili republikanci iz Senata.

Joe Biden je to negirao, nakon čega je uslijedila svađa.

Dok se moderator pokušavao umiješati, demokrat je rekao: “Teško je dobiti bilo kakvu riječ s ovim klaunom, oprostite, ovom osobom.”

Dodao je: “Mislim, o njegovoj porodici bismo mogli razgovarati cijelu noć.”

Kasnije se Biden osvrnuo na tvrdnje anonimnih izvora da je Trump svojevremeno pripadnike vojske nazivao “gubitnicima”, a izvještaj su demantovali predsjednik i veći broj njegovih bivših i sadašnjih pomoćnika.

Bidenov sin koristio kokain

Demokrat je ljutito rekao da njegov pokojni sin Beau, koji je služio u Iraku i nagrađen Bronzanom zvijezdom, nije gubitnik.

– Nije bio gubitnik, bio je patriota – rekao je Biden.

Trump je presjekao: “Stvarno? Govorite li o Hunteru?”

– Govorim o svom sinu, Beau Biden – rekao je demokrat.

Trump je rekao da nije znao Beau.

– Znam Huntera. Huntera su izbacili iz vojske. Izbačen je, nečasno otpušten zbog upotrebe kokaina. I nije imao posla dok niste postali potpredsjednik. Kad ste postali potpredsjednik, obogatio se u Ukrajini, u Kini, Moskvi i raznim drugim mjestima. Zaradio je bogatstvo i nije imao posla – kazao je Trump.

Vičući nad Trumpom, Biden je rekao: “Moj sin, kao i mnogi ljudi, kao i mnogi ljudi koje poznajete kod kuće, imao je problem s drogom. Pobijedio ga je. Popravio se. Radio je na tome. I ponosan sam na njega“.

Prva fotografija sa sinom: Amel i Davud Tuka stigli kući

ABAZOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: “Ništa od nove Vlade Crne Gore, Dritan ne želi Srbe iz Demokratskog fronta…”