Prve impresije Nedžada Husića nakon historijskog rezultata: “Sekunda je nedostajala da donesem prvu medalju”

Posljednje Sport Vijesti

Nedžad Husić se javio iz Tokija

Nedžad Husić, taekwondoista je plasmanom u polufinale ostvario najbolji rezultat u historiji Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama. Izgubio je u polufinalnoj borbi, ali i u onoj za bronzau medalju, pa je sve to utjecalo na njegove pomiješane emocije kada se javio iz Tokija.

“Ima malo i sreće, ali više tuge. Sekunda je nedostajala da donesem prvu medalju, ali je ispalo kako je ispalo. Meni je poslije polufinalne borbe malo pala koncentracija, od te borbe nisu sve stvari išle kako treba i u repasažu mi je također koncentracija pala. Nisam imao pozitivnu tremu, što morate imati, bez koje se ne može. Previše lagano sam ušao u borbu i tako je bilo. Nisu sudijske odluke utjecale, koliko nekada elektronika zakaže. Ipak, ne mogu ni to kriviti, sam sam se doveo u takvu situaciju, nisam trebao dozvoliti da primim te neke glupe poene”, kazao je Husić.

“Nije dotakao vrh”

Iako je svjetan da je trenutno najbolji, kaže da postoji taj vrh koji nije dotakao.

“Nije niko osvojio medalju, tako da mi je krivo što ima nešto iznad. Možda sam najbolji u državi, ali u svojoj glavi nisam najbolji”, naglasio je Husić.

Haris Husić, Nedžadov otac i trener bio je vidno razočaan, ali je istakao da su mnogo naučili iz ovog nastupa.

“Težak je osjećaj, prije svega što mi je to dijete, drugo što je to Olimpijada i dođeš tako blizu, napraviš dva dobra koraka i dođeš do trećeg s kojim treba da završiš i ne ide baš onako kako čovjek očekuje, ali nadati se se drugi put neće desiti takve stvari. Volio bi čovjek da je išlo najboljim tempom, ali nije baš tako išlo. Moramo se boriti, ne možemo reći da će to samo doći, moramo mi raditi na tome. Nedžad i ja smo sada uočili neke greške na kojima ćemo raditi i nadamo se da ih nećemo ponavljati ubuduće”, kazao je Nedžadov otac i trener.

Haris Husić je dodao i to da u obje borbe Nedžad nije bio u elementu.

“Primijetio sam da ga nisu slušale noge, mislim da je sa Turčinom morao puno bolje da radi. Znali smo da je prgav i da ima drugi stil borbe. To nije bilo mjerilo Nedžadovog rada, on je morao puno bolje da se postavi i puno bolji da bude, ali to je sport”, istakao je.

Na kraju su se obojica zahvalili svima koji su ih podržavali i pratili.

Podsjetimo, Nedžad Husić (19) je na Olimpijskim igrama u Tokiju poražen od turskoh takmičara Hakana Recbera i samim time nije osvojio bronzanu medalju.

Prije toga je poražen i od Uzbekistanca Ulugbeka Rashitova rezultatom 28:5 u polufinalu i ostao bez finala u kategoriji do 68 kilograma.

Međutim, s obzirom na to da je ostvario peto mjesto time je ispisao historiju jer je riječ o najboljem rezultatu koje je BiH imala na Olimpijskim igrama.

Husića u narednom periodu očekuju pripreme za Evropsko prvenstvo do 21 godine na kojem ima pravo nastupa, ali i za Pariz 2024 godine.

Leave your vote