Pukla bruka u Sarajevu: Nezapamćena sramota Milorada Dodika u Parlamentu BiH!

Posljednje Vijesti

Zbog skidanja sa dnevnog reda zahtjeva za Mektićevom smjenom SNSD i DNS odlučili da neće učestvovati u nastavku današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Tako je Dodikov pokušaj smjene ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića doživio potpuni krah.

Zbog odluke Zastupničkog doma da se sa dnevnog reda današnje sjednice skine zahtjev za smjenu Mektića sa dužnosti ministra sigurnosti, zastupnici SNSD-a i DNS-a su odlučili da ne prisustvuju nastavku zasjedanja.
– Polazeći od činjenice da su od 13 Srba iz RS-a koji su zastupnici ovdje u Parlamentarnoj skupštini, zbog načina glasanja, trojica Srba, uz pomoć zastupnika iz “federalnog” Sarajeva, što je egzaktna činjenica, donijeli odluku da se tačka o smjeni Dragana Mektića skine sa dnevnog reda, donijeli smo odluku da ne učestvujemo u nastavku sjednice. Ovdje se potpuno jasno i nedvosmisleno vidi da “federalno” Sarajevo ustvari odlučuje o tome koja pitanja i koje teme iz RS-a će biti razmatrane u Parlamentrnoj skupštini. Zbog toga smo donijeli odluku da ne učestvujemo u radu takvog Parlamenta u kojem će tri predstavnika iz RS-a donositi odluku u ime cijele RS. Takav način donošenja odluka za nas je neprihvatljiv – kazao je u ime zastupnika DNS-a Borislav Bojić.

Ovu odluku je prokomentarisao i predsjednik Kluba SNSD-a Staša Košarac.

– Činjenica je da politički subjekti iz FBiH, pod patronatom Bakira Izetbegovića upravljaju procesima u institucijama BiH, zahvaljujući kadrovima takozvanog Saveza za promjene, koji se ponašaju kao dosljedni i evidentno dobri “Bakirovi irgeti” za provođenje politike kakvu Bakir Izetbegović i SDA žele. Vidljivo je to bilo na današnjoj sjednici. Potpuno je jasno da se sa tri glasa iz RS donose odluke onako kako to odgovara već kontaminiranoj obavještajno sigurnosnoj zajednici i politici Bakira Izetbegovića – poručio je Košarac.

Nove predizborne prijetnje: Dodik želi formirati obavještajnu agenciju u RS

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH treba ukinuti, te da će pitanje rada OSA-e staviti na dnevni red Predsjedništva BiH kao budući član Predsjedništva.

Ukoliko se to pitanje ne riješi, upozorava Dodik, entitet Republika Srpska će izaći iz sporazuma o osnivanju te agencije i formirati svoju posebnu agenciju.

Na pitanje da prokomentariše dešavanja u vezi s pozivom Bedžetu Pacoliju da dođe u Banjaluku, Dodik je ponovio da Pacoli nije dobrodošao i dodao da je “Crnatkov karakter” mogao da isključi interes srpskog naroda i pozove Pacolija u Banjaluku, ali da se pita ko je mogao da pomisli da javnost u RS neće reagovati na takav poziv.
“Ne mogu da vjerujem da postoji takav mozak u Republici Srpskoj, ali je Crnadak dokaz da ima. Međutim, to nije Crnatkov rukopis, to je rukopis Mladena Ivanića, koji se uvijek sakrije iza i nikada ništa ne radi”, navodi Dodik.

Na pitanje da li će dobiti epilog slučaj zabrane ulaska u BiH ruskom književniku Zaharu Prilepinu, Dodik je rekao da sadašnji srpski predstavnici u državnim institucijama BiH stalno pokušavaju da pobjegnu od odgovornosti.

Na pitanje na prokomentariše odluku većine poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH da se danas ne raspravlja o inicijativi za smjenu Mektića s pozicije ministra bezbjednosti, Dodik je rekao da Mektića brani SDA.

Prema njegovim riječima, koliko god se on formalno predstavljao da je čovjek SDS-a, Mektić je, ipak, suštinski čovjek SDA.

Leave your vote