Ratko Mladić

Ratko Mladić se uneredio u pritvoru, morali ga presvlačiti

Posljednje Vijesti

Početak prvog saslušanja uhapšenog haškog bjegunca Ratka Mladića maja 2011. godine  kasnio je jer “zbog svog zdravstvenog stanja nije mogao kontrolisati stolicu”. Zbog toga su mu, kako prenosi Blic, morali brzo pronaći novu odjeću kako bi ga mogli ispitati. Smatramo da je odlično vrijeme da se prisjetimo tog događaja koji nikako ne ide u prilog ”slavnoj biografiji” velikog srpskog vojskovođe.

Dok su ga stražari vodili kroz hodnik Specijalnog suda Mladić je cijelo vrijeme pričao s njima. Čak im je i nekoliko puta uputio naredbe poput “Donesi mi stolicu”, “Pomakni se da sjednem”.

Prije nego su ga uveli na ispitivanje stražari su ga dobro pregledali i oduzeli mu potencijalno opasne stvari kako ne bi počinio samoubistvo. Prilikom ispitivanja više puta je ponovio da ne priznaje Haaški sud.

Mladić ponudio agente BIA-e sirom i pršutom

Ja sam taj kojeg tražite. Sjednite, momci. Branko, daj ljudima da nešto popiju i pojedu, rekao je Mladić prije dva dana i predao specijalcima svoju ličnu kartu i vojnu knjižicu. Došli su pretresti kuću u Lazarevu oko 5 sati ujutro, a rođak Branko izašao je razgovarati s njima. Rekao i je da ovdje ništa neće naći. U dnevnoj sobi pronašli su starca kako sjedi za stolom. Iako ga je rođak Branko predstavio kao Milorada Komadića, Mladić se predstavio policiji pravim imenom. Branko se uhvatio za glavu i zaplakao, a zatim mu je Mladić rekao da donese pršuta, sira i rakiju.

”Da popijete po jednu, okrijepite se pa idemo”, rekao je i predao im dva pištolja.

Svjedok: Razmišljao je o samoubistvu

Nenad Jocović (72) iz Lazareva koji je kao službeni svjedok prisustvovao pretrazi kuće i hapšenju Ratka Mladića, ispričao je beogradskim Večernjim novostima niz detalja o događajima u četvrtak ujutro u Lazarevu, pa i to kako mu se Mladić povjerio da je razmišljao i o samoubistvu, ali, “odlučio sam da to, ipak, ne učinim, a znam i zbog koga” podsjećajući što je sve njegova porodica prolazila dok je on bio u bijegu.

Jocić priča kako Mladić nije krio identitet i policajcima je pokazao ličnu kartu na ime Ratko Mladić, ali je tom dokumentu odavno istekao rok valjanosti. U novčaniku je još imao fotografiju sina Darka, supruge Bosiljke i pokojne kćerke Ane. Pogledao je fotografiju, svjedoči on, prije nego što je predao policiji.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.