RECEPTI Kako napraviti originalnu sarajevsku balkavu

Ženska posla

Baklava je slastica za koju svaka kuća ima svoju tajnu. I dok je svijeta i vijeka svaka nana/baka će imati recept koji se prenosi s koljena na koljeno. Ima tu nečeg svakako, jer iako sam kao djevojčica samo gledala nanu kako slaže jufku po jufku i pravi agdu, ostane vam to pa već nekoliko godina i sama od oka pravim tirit, a za agdu ipak imam tačne mjere. Ono što vam mogu obećati jeste da baklavu doista uopće nije teško napraviti, ustvari je tajna u pečenju na adekvatnoj temperaturi, strpljenju i dobroj agdi. A sve to ima u ovom receptu.
1.

Pravimo tirit. Zamjesimo sastojke u posudi i onda dio po dio stavljamo u multipraktik. Trebamo dobiti mrvice (poput krušnih mrvica). Rasporedimo ih po tepsiji i ostavimo preko noći da se suše.

2.

Pripremamo baklavu. Kore za baklavu stavimo na sto i na njih stavimo tepsiju kako bismo nožem oko tepsije isjekli jufke na potrebnu formu. Tepsiju premažemo istopljenim puterom, stavimo prvu koru i premažemo je puterom. Ponovimo postupak sa još 4 kore. Na petu koru stavimo polovinu pripremljenog tirita. Zatim ponovimo postupak sa korama. Nakon 5 kora premazanih puterom stavimo sloj mljevenih i sjeckanih oraha. Ponovimo postupak sa korama, pa stavimo drugi sloj tirita. Ponovimo postupak sa korama i stavimo sloj sa orasima. Posljedni put ponovimo postupak sa korama (stavimo 7 kora da možemo skinuti ukoliko neke ispucaju na vrhu). Posljednju koru obilno premažemo puterom i izrežemo baklavu.

Baklavu možemo rezati klasično ili u obliku pahuljice (kao na fotografiji).

Postupak za takvo rezanje je sljedeći: napravimo vertikalni rez na pola tepsije, zatim horizontalni rez – tako da dobijemo četvrtine. Svaku četvrtinu prerežemo na pola vertikalno. Svaku od četvrtina režemo paraleno dva puta sa prvim rezom i dva puta sa drugim rezom.

3.
Baklava se peče na 160°C oko 90 minuta.

U međuvremenu pripremimo agdu. Šećer i vodu stavimo da kuha oko 60 minuta. Nakon 45 minuta dodamo cimet po želji i sok od pola limuna.

Bitno je da agda bude mlaka kada njome zaljevamo baklavu.

Posluživanje

Javite šta kažu ukućani!

Sastojci (20 osoba)
Tirit
300 g Glatkog brašna Podravka
2 jajeta
150 g putera
Baklava
2 pakovanja kore za baklavu
700 g mljevenih oraha
300 g sjeckanih oraha
250 g putera
Agda
2 kg kristal secera
1800 ml vode
Cimeta mljevenog
sok od 1/2 limuna

P.S. Ako se pitate zašto Sarajevska baklava: jer samo baklava s tiritom može nositi epitet sarajevska.

Leave your vote