in ,

Riječi Sashe Barona Cohena upućene Marku Zuckerbergu odzvanjaju svijetom

Baron Cohen je kritikovao Facebook tokom govora u Nw Yorku, a Google, Twiter i YouTub je optužio da su „apsurdne stvari” plasirali „milijardama ljudi”.

Kompanije poput ovih su pod sve većim pritiskom da ograniče i suzbiju širenje dezinformacija tokom političkih kampanja. Iz kompanije Tviter je krajem oktobra saopšteno da od 22. novembra na ovoj mreži više neće biti političkog oglašavanja.

Početkom ove sedmice, iz Googlea je najavljeno da politički oglašivači neće moći da postavljaju oglase targetirajući ljude na osnovu onoga što su pretraživali na internetu.

Analitičari kažu da je sve veći pritisak na Facebook da uvede slične mere.

U ovoj kompaniji kažu da je Baron Cohen pogrešno interpretirao njihova pravila i da je govor mržnje već zabranjen na njihovim društvenim mrežama.

„Blokiramo ljude koji se zalažu za nasilje i uklanjamo naloge onih koji hvale i podržavaju (takav govor). Niko – poput političara – ne može da zagovara ili oglašava mržnju, nasilje ili masovna ubistva na Facebooku”, dodaje se.

Govoreći na samitu Nikad je sada, u organizaciji Lige protiv kleveta (Anti-Defamation League), komičar je kritikovao osnivača Facebooka Marka Zuckerberga koji je u oktobru branio stav kompanije da ne zabrani političke reklame koje sadrže neistine.

– Ako im platite, Facebook će objaviti politički oglas kakav želite, čak i ako objavljujete laž. Čak će vam pomoći da precizno targetirate njihove korisnike kako bi te laži imale maksimalan efekat. Sa ovom uvrnutom logikom, da je Facebook postojao 30-ih, Hitleru bi bilo dozvoljeno da objavljuje reklame od 30 sekundi o njegovom “rešenju za problem Jevreja” – rekao je Baron Cohen.

On je dodao da je vrijeme za „temeljno preispitivanje društvenih medija i to kako šire mržnju, zavjere i laži” i doveo u pitanje Zuckrbergov opis Facebooka kao bastiona „slobodnog govora”.

„Mislim da bismo se svi složili oko toga da onima koji šire mržnju i pedofilima, ne bi trebalo da dajemo besplatne platforme za promociju stavova i targetiranje žrtava”, dodao je.

Ranije ovog mjeseca, međunarodna grupa zakonodavaca tražila je da se ciljane političke reklame na društvenim medijima suspenduju, dok se ova oblast oglašavanja ne uredi zakonima.

Pred Međunarodnim komitetom za dezinformisanje i lažne vijesti je rečeno poslovni model koji su usvojile društvene mreže, učinio „manipulisanje isplativim”.

8 stvari na koje ne bismo smjeli prisiljavati djecu

Cristiano Ronaldo napušta Juventus? Nude mu ogromnu platu, zarađivat će puno više nego u Italiji