in

Ružičasti oktobar: Besplatni medicinski pregledi za žene u Doboju…

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke JZU „Dom zdravlja” Doboj organizuje preventivne preglede, mamografije u službi za rtg dijagnostiku. Pregledi će se obavljati od 7.10-10.11.2019. godine.

Mjesec oktobar, ružičasti oktobar, je mjesec koji se u cijelom svijetu od 1983. godine obilježava kao mjesec podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, važnosti daljih naučnih istraživanja i edukacija, kao i skupljanje donacija neophodnih za dalje napredovanje u prevenciji i liječenju ove opake bolesti.

Treći petak u oktobru mjesecu se od 1993. godine obilježava kao Nacionalni dan mamografije. Ove godine taj dan je 18. oktobar.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći tumor koji se javlja u ženskoj populaciji. Svake godine broj novooboljelih žena je oko 2,1 milion, a broj umrlih je 627.000, što je 15% svih smrtnih slučajeva od raka kod žena.

Jedna od osam žena u svijetu će oboljeti od raka dojke, a jedan od 1000 muškaraca, statistika je porazna!

Demografski trendovi ukazuju na kontinuiran porast ovog značajnog javnozdravstvenog problema. Rano otkrivanje raka skriningom, učinkovita dijagnostika i optimalno liječenje, pruža mogućnost značajnog smanjenja trenutnih stopa smrtnosti uslijed raka, te smanjenja tereta ove bolesti među stanovništvom.

U Republici Srpskoj rak dojke je najčešći dijagnostikovan tumor u ženskoj populaciji, kao i najčešći uzrok smrti od raka.

Naša zdravstvena ustanova se i ove godine potrudila da bude dio globalne mreže u borbi protiv epidemije ove podmukle bolesti, ali izliječive ukoliko se otkrije u ranoj fazi.

Organizovali smo edukativna predavanja o važnosti samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke u opštoj populaciji žena, anketu „Mitovi vezani za karcinom dojke“ radionice o samopregledu i podjelu promo materijala.

Glossa – centar za njemački jezik
U borbi protiv raka dojke akcenat se stavlja na dvije strategije: rana dijagnoza i skrining.

Cilj rane dijagnoze je identifikovati karcinom u ranoj fazi, omogućiti efikasnije liječenje i smanjiti rizik od smrtnog ishoda.

Skrining je aktivnost koja omogućava otkrivanje bolesti onda kada znači nisi prisutni, a bolest postoji.

Pod skriningom se podrazumjeva samopregled dojke, klinički pregled dojke, ultrazvučni pregled i mamografski pregled.

Preporuke su da se samopregled dojke radi svaki mjesec, na kraju menstrualnog ciklusa od 7. do 10. dana na tačno definisan način, pažljivo i detaljno.

Samopregled treba početi sa prvom menstruacijom.

Ukoliko nemate menstrualni ciklus, preporuka je da izaberete jedan dan u mjesecu kada ćete u miru i detaljno pregledati svoje dojke.

Prilikom samopregleda posebnu pažnju treba obratiti na sjledeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipavanju dojke, povećanje jedne dojke, promjene na koži dojke i bradavica, uvlačenje bradavice, iscjedak iz dojke i bolovi u dojci.

Veoma važno je da se samopregled obavlja kontinuirano, svaki mjesec jer ćete tada najbolje upoznati soptvene grudi i primjetiti svaku promjenu.

Ako uočite bilo kakvu promjenu ili neki od navedenih simptoma, obavezno se treba obratiti ljekaru.

Pregled dojke može da uradi izabrani doktor porodične medicine ili izabrani ginekolog. Nemojte da se osjećate nelagodno i da zbog toga izbjegavate pregled. Pregled dojke za ljekare je kao i svaki drugi pregled i veoma važno je da ga redovno obavljate.

Ultrazvučni pregled se preporučuje jednom godišnje kod žena do 40. godine života, a mamografija od 50 do 70 godine života, jednom u tri godine.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice.

Mamografija se kod žena koje imaju menstruaciju obavlja u periodu od 5. do 10. dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje menstrucije.

Na žalost, mamografija nije savršena 15 do 20% tumora se ne može prikazati mamografijom, posebno kada se radi o dojkama sa gustom žljezdanom strukturom.

Zato je veoma važno da se samopregledi dojki obavljaju svaki mjesec.

Petneast minuta mjesečno, zar je mnogo?

Vanredna situacija u Elektrodistribuciji: U Doboju od jutra do mraka uopšte neće biti struje!

“Petobu” uvijek provjeravajte: Na tržištu BiH pojavila se ogromna količina sumnjivog novca, pogledajte koje novčanice najviše falsifikuju!