in

“Ryanair” planira da od avgusta ponovo leti iz Banjaluke

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović rekao je da postoje najave da bi “Ryanair” od avgusta trebalo ponovo da počne da leti sa banjalučkog aerodroma, ali to zavisi od epidemiološke situacije.

– Sa aerodroma u Banjaluci odvija se saobraćaj prema Beogradu. Početkom jula krenuo je čarter saobraćaj za Tursku – rekao je Popović za “Glas Srpske”.

Govoreći o situaciji u “Aerodromima Republike Srpske” i mogućnosti letova na novim relacijama, Popović je naveo da je Aerodrom Banjaluka lani bilježio odlične rezultate, oko 150.000 putnika je prevezeno, ali je ograničavanjem kretanja zbog pandemije virusa korona u svijetu zaustavljen trend razvoja putničkog saobraćaja kod nas, u regionu i Evropi.

On je naglasio da, uprkos poteškoćama zbog pandemije virusa korona, ni u jednom trenutku nisu bili obustavljeni radovi na gradilištima u RS, a izvođači na svim aktivnim gradilištima nastoje da održe predviđenu dinamiku.

Popović je naveo da je sporazumom između BiH i Srbije o izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva, koji će se nastavljati kroz RS, definisana gradnja mosta u Rači i zajedničkog prelaza na teritoriji Srbije, a koje će i finansirati Srbija.

– Dužina trase od Vukosavlja, Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom je 68 kilometara. Već je usvojen Prostorni plan Bijeljine, a Narodna skupština Srpske usvojila je Plan parcelacije za auto-put, dionica Brčko-Bijeljina-granica Srbije. U toku je postupak eksproprijacije nepokretnosti za ovu dionicu, a plan parcelacije za dionicu Vukosavlje- Brčko je na javnom uvidu, nakon čega bi trebalo da bude upućen na usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske – kaže Popović.

Kada je riječ o gradnji auto-puta od Banjaluke do Prijedora, odnosno Novog Grada, Popović je naveo da je ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju ovog auto-puta potpisan u decembru 2018. godine i predviđen je period od pet godina za projektovanje i izgradnju.

On je dodao da je koncesionar bio u obavezi da u roku od godine ispuni određene uslove, među kojima su završetak idejnog projekta, pribavljanje lokacijskih uslova, završetak procjene uticaja na životnu sredinu i izrada studije izvodljivosti.

– Kako je riječ o složenom projektu, koncesionaru je ostavljeno dodatno vrijeme za te aktivnosti. Prijedlog plana parcelacije je bio na javnom uvidu, u toku je analiza pristiglih komentara i primjedbi, a u narednom periodu u proceduru će biti upućen konačan dokument, nakon čega će biti poznata trasa auto-puta. Očekujemo da će koncesionar ispoštovati obaveze – istakao je Popović.

On je rekao da traje i projekat restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske” i da se može reći da se privodi kraju prva faza koja se tiče finansijskog restrukturisanja.

– Izmirene su obaveze prema radnicima i RS. Izabran je konsultant koji će voditi organizaciono restrukturisanje, a očekujemo i početak vlasničkog restrukturisanja. Očekuje se i sjednica Skupštine povjerilaca. Trebalo je da bude 21. maja, ali je zbog virusa odgođena. U toku je i izbor konsultanta koji će predložiti višegodišnje ugovore sa RS u vezi sa održavanjem infrastrukture i subvencionisanjem putničkog saobraćaja – kaže Popović.

Tragičan kraj: Porodila se trudnica sa simptomima koronavirusa, beba preminula

Oglasila se Svjetska zdravstvena organizacija o vakcini Oxforda